Járatokat töröl szerdán a Lufthansa légitársaság a földi személyzetének szerdai munkabeszüntetése miatt, a repülőtereken ezért nem lesz lehetőség a jegyek átfoglalására – figyelmeztetett a kedden kiadott közleményében a német légitársaság. A törlések Budapestet is érintik.

(FILES) An employee carries a ladder under an Airbus A 350 at the Lufthansa terminal of the Franz-Josef-Strauss-airport in Munich, southern Germany, on September 15, 2023. Ground staff at German airline Lufthansa will go on strike on February 7, 2024 in the latest industrial action to hit Europe's biggest economy, the Verdi union said. Some 25,000 staff will take part in the walkout, which will last for around 27 hours from 4:00 am (0300 GMT), the union said in a statement on February 5. The workers are demanding a 12.5-percent pay increase over 12 months as well as one-off bonuses to counter inflation, it said. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Fotó: Christof Stache / AFP

A sztrájk miatt az átfoglalási pultok sajnos nem lesznek feltöltve

– írja a légitársaság a honlapján. A jegyek átfoglalására a lufthansa.com címen, a mobilalkalmazáson és a szolgáltató központban lesz lehetőség. Emellett a belföldi németországi járatokra szóló jegyeket vasúti utazásra szóló voucherekre is át lehet váltani ingyenesen.

A Verdi szakszervezet a folyamatban lévő bértárgyalásokkal kapcsolatban munkabeszüntetésre szólította fel a Lufthansa csoport mintegy 25 ezer alkalmazottat számláló földi személyzetét. A Lufthansa csoport a Deutsche Lufthansa légitársaságot, a Lufthansa Technik karbantartó céget és a Lufthansa Cargo légi fuvarozó társaságot foglalja magában.

A figyelmeztető sztrájk helyi idő szerint szerdán reggel 4 órakor kezdődik, és csütörtök reggel 7:10-kor ér véget. 

A sztrájk Frankfurt, München, Hamburg, Berlin és Düsseldorf repülőtereit érinti.

A Lufthansa becslése szerint a munkabeszüntetés miatt szerdai járatainak 80-90 százalékát törölheti, ami mintegy 100 ezer utast érinthet.

Munkabeszüntetések miatt számos fennakadás volt az utóbbi időkben a német repterek forgalmában. A Verdi szakszervezet múlt csütörtökön például a nagyobb repterek biztonsági személyzetét vitte sztrájkba.

A Lufthansa leányvállalata, az Eurowings nem számít járattörlésekre az anyavállalatnál szerdára tervezett sztrájk miatt. Várakozásai szerint a menetrendjét teljes egészében teljesíteni tudja majd. Nem zárja ki ugyanakkor elszigetelt esetek előfordulásának a lehetőségét sem, elsősorban szolgáltatási területeken.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér honlapján olvasható menetrendi tájékoztatás szerint törölték a szerdán Frankfurtba és Münchenbe tartó, valamint az onnan érkező járatokat.