A Volánbusz járműtesztelési projektjének keretében egy Mercedes-Benz Reform-S City minibuszt állítanak forgalomba a következő hetekben. A tesztidőszak áprilisban és májusban lesz Szigetszentmiklóson, Várpalotán és Hajdúszoboszlón. A minibuszt az alacsonyabb utasforgalmú vonalakon tesztelik.

Volánbusz
Minibusz
Húszfős minibuszt tesztel a Volánbusz három városban / Fotó: Volánbusz

A járművet az ITK Holding Zrt. cégcsoporthoz tartozó Omnibus Hungária Kft. ajánlotta fel a Volánbusznak tesztelésre. Az alapjármű eredetileg egy Mercedes-Benz Sprinter VS30-as, amelyet úgy alakítottak át, hogy 11 ülő-, 7 álló- és egy kerekesszékes hely legyen rajta. Ez azt jelenti, hogy a sofőrrel együtt egyszerre húsz személy utazhat a minibuszon.

A jármű elektronikusan szabályozott végsebessége 90 kilométer per óra.

Nem a minibusz az első tesztjármű a Volánnál az elmúlt években

Az elmúlt néhány évben a Volánbusz körülbelül ötven alkalommal, több mint húsz busztípust tesztelt.

A társaság 2024-ben is aktívan folytatja a különböző típusú és meghajtású autóbuszok utasforgalmi próbáját, hiszen a beszerzések tervezésében és a járműállomány üzemeltetésében nagy segítséget jelentenek a próbaüzemek minél szélesebb körű tapasztalatai. A budapesti agglomeráció helyközi vonalain jelenleg is zajlik egy hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz tesztelése

– olvasható a Volánbusz közleményében.

Volánbusz
Európa-szerte bevett gyakorlat a minibuszok használata / Fotó: Volánbusz

A Volánbusz hozzátette, hogy Európa-szerte bevett gyakorlat a minibuszok használata az alacsonyabb forgalmú útvonalakon, mivel a sok esetben a hagyományos méretű buszok üzemeltetése gazdaságtalan.

A Mercedes-Benz Reform-S City próbaüzeme tehát sikeresen hozzájárulhat az ideális forgalomszervezést segítő beszerzések tervezéséhez az érintett térségekben

– olvasható a közleményben.