Műtárgy

Meglepő tárgyak az árverések világából

Egy rajz John Lennontól, egy dínókoponya és egy 19. századi erényöv – csak néhány a két legnagyobb aukciósház legmeglepőbb kikiáltási darabjai közül.

Egy különleges kulacs talált gazdára 4,1 millió euróért (1,3 milliárd forint) egy franciaországi árverésen a minap. A több mint kétszáz éves fehér-kék szeladonedény Csien-lung 18. századi kínai császáré lehetett, új tulajdonosa egy francia nő, aki tizenhét érdeklődőt licitált túl. A kulacs kikiáltási ára 500 ezer euró volt, ezt a licitálók mintegy tíz perc alatt tornázták fel több mint a nyolcszorosára. A 18. században uralkodó Csien-lung császár a leghosszabb ideig trónon lévő uralkodók közé tartozott, és szenvedélyes gyűjtő volt. A kulacson nyolc buddhista szimbólum látható virágos növényi motívumokkal, s rajta van a császár pecsétje is. A darabot áprilisban fedezték fel egy francia kastélyban az értékek felmérésekor. A telefonon licitáló vásárló elmondta, hogy párizsi lakásában szeretné elhelyezni a kivételes darabot, de később egy múzeum kiállításához is kölcsönadja. Philippe Rouillac, a montbazoni Artigny-kastélyban megrendezett árverés vezetője úgy vélte, a kínai műtárgyat egy francia tengerésztiszt hozhatta magával Kínából.

A porcelánkulacs egyedisége és magas leütési értéke miatt tűnhet ki az árverési tárgyak sorából, ám a licitek világa ennél jóval különlegesebb és meglepőbb darabokat is felvonultat. A Business Insider egy tucatnyi érdekességet gyűjtött össze a legnagyobb aukciósházak, a Christie’s és a Sotheby’s történetéből.

A tárgyakért műgyűjtők akár csillagászati summákat is kifizettek – olykor a laikus számára érthetetlen gyűjtőszenvedélyről téve tanúságot.

Tavaly a globális aukciós piac mintegy 25 százalékkal bővült, ebben nagy szerepe volt Leonardo da Vinci Salvator Mundijának, amely eddig a valaha legdrágábban elárverezett műtárgy. Nem az ára, hanem a különlegessége miatt került fel a Business Insider listájára egy triceratops koponyája; ez a fajta dinoszaurusz körülbelül 68–65,5 millió éve élt Észak-Amerika területén. Az őslénymaradványért 2013-ban fizetett valaki 270 ezer dollárt (73,6 millió forint), a Montanában talált koponya az egyik legrégibb darab a Christie’s aukciós listáján.

Jeff Koons ikonikus lufikutyája 58 millió dollárért került új gazdához
Fotó: AFP PHOTO / ANDER GILLENEA

Úgy tűnik, nem a kor számít, ugyanis

valaki egy fémből készült lufikutyáért volt hajlandó fizetni több mint 58 millió dollárt (csaknem 18 milliárd forint).

A furcsa „műtárgy” a megszólalásig hasonlít egy lufiból hajtogatott kutyafigurára. A lufieb természetesen nem véletlenül ért meg ennyi pénzt új gazdájának, hiszen Jeff Koons kortárs amerikai művész alkotásáról van szó. John Lennon egy rajza is szerepel a furcsa árverési darabok között. Az egykori Beatles-tag Mrs. Wilsod megmutatja a fürdőszobáját a tévében című alkotása valakinek 25 ezer dollárt (6,8 millió forint) ért 2014-ben. A meglepő tárgyak listáján találunk még fából készült hor­gász­csalikat, amelyekért 1700 dollárt (463 ezer forint) fizetett valaki.

A teljes cikk a pénteki Világgazdaságban olvasható

árverés aukció műtárgyak
Kapcsolódó cikkek