Műtárgy

Művészkarriereket támogatnak

A Budapest Art Mentor program résztvevőinek munkáiból nyílik kiállítás augusztus 30-án az Ybl Budai Kreatív Házban. Az Együtt a Művészetért Egyesület által szervezett mentorprogram célja, hogy tehetséges képzőművészeti alkotókat támogasson a hazai és a nemzetközi érvényesülés útján.

Az egyéves program során a művészeknek lehetőségük van megismerni és a gyakorlatban alkalmazni azokat az eszközöket, amelyek hozzájárulnak szakmai karrierjük előrelendítéséhez. A Felfedezők az első évfolyam zárókiállítása, amelyen a végzett kilenc művész alkotásai láthatók, Ferenczy Bálint művészettörténész kurátori koncepciója szerint. A nagy korstílusok és „izmusok”, a dada, a modern, a posztmodern és a konceptuális művészet után ismét az új felfedezések korát éljük. Mi az a forma és mód, amelyen keresztül a művészek be tudják mutatni gondolataikat? Hogyan tudnak eljutni a közönségükhöz, miközben új eszközöket, de versenytársakat is kaptak a mesterséges intelligencia, a robotika és a számítástechnika fejlődésével?

Szembe kell nézni a kihívással: tökéletes portrét ma már gépek is tudnak festeni. Ahogyan a technológia fejlődése hatással van a hétköznapokra, úgy állítja új megmérettetés elé a képzőművészetet is.

Mit jelent napjainkban festőnek, szobrásznak vagy éppen fotográfusnak lenni, léteznek-e szigorúan elkülönített diszciplínák, vagy egyre inkább a művészeti ágak keveredése, az intermedialitás a jellemző? Ezeket a kérdésköröket járta végig az egyéves mentorprogram. Célja, hogy tehetséges képzőművészeti alkotóknak adja át azt a tudást, amellyel hazai és nemzetközi színtéren egyaránt érvényesülni tudnak. Az adott területükön aktívan és sikeresen dolgozó professzionális előadók elméleti és naprakész gyakorlati tudást adnak át a művészeti világ szervezeteiről, működési struktúráiról, szereplőiről, érvényesülési modelljeiről és a karrierépítés elengedhetetlen eszközeiről. A személyes iránymutatást és a lehetőségek feltérképezését a mentorokkal történő szoros és rendszeres egyéni munka adja.

Fotó: VG

A Felfedezők című kiállítás olyan alkotásokat mutat be, amelyek a klasszikus művészeti médiumok kereteit és határait feszegetve a többi között a csillagászattal, a látás és érzékelés kérdéseivel, a tér alakításával vagy a digitális képalkotással és képzéssel foglalkoznak.

Sztefanu Marina az elfeledett édenkertet rekonstruálja az Ybl Ház nagytermében, párba állítva Szakál Éva Browser című festménysorozatával, amely minden elemében 21. századi.

Orbán Előd a klasszikus (kő-)szobrászat eszköztárát és megjelenési formáit tágítja, Gaál nagy méretű alkotása pedig tudatosan ötvöz számos technikai megoldást.

A kiállítóház pincehelyiségében Mátyási Péter, Ádám Zsófia és Hajas Katinka az emberi percepció szintjeit járja körbe, Horváth Lóczi Judit pedig – jól ismert geometrikus objektjein túl – először állítja ki kültéri szobrait. Szécsényi-Nagy Loránd installációja az égbolt különböző tudománytörténeti korokon átívelő feltérképezéseinek állít emléket. A Budapest Art Mentor program második évfolyamára szeptember 5-ig lehet még jelentkezni.

támogatás karrier művész
Kapcsolódó cikkek