Műtárgy

Ellopták Mao Ce-tung százmilliárdot érő tekercsét

Mao Ce-tung tekercsét egy ismert kínai műgyűjtő otthonából lopta el három betörő.

Egy 300 millió dollár értékű (körülbelül 100 milliárd forint) lopott és félbevágott tekercsre bukkant a kínai rendőrség, amit Mao Ce-tung, a Kínai Népköztársaság alapítója saját kezűleg készített – írja a BBC.

Az antik dokumentumot szeptember 10-én egy ismert kínai műgyűjtő otthonából lopta el három betörő, akik

a tekercs mellett további antik bélyegeket és érméket is eltulajdonítottak. Összesen mintegy 645 millió dollár értékben, azaz majdnem 200 milliárd forintért zsákmányoltak műtárgyakat.

Fotó: Greg Baker / AFP

A tolvajok egy másik műgyűjtőnek értékesítették is a félbevágott tekercset, amit az értékéhez mérten potom 500 dollárért, azaz valamivel kevesebb mint 20 ezer forintért adtak el.

Az új tulajdonosnak gyanúsan olcsó volt a tárgy ezért elejétől fogva gyanakodott, hogy nem lehet eredeti. Később látva a hivatalos szervek felhívását jelentkezett a műtárggyal a rendőrségen, akik hamar felderítették a régiség eredetét és őrizetbe is vették a gyanúsítottakat.

A 2,8 méter hosszú tekercset vélhetően a tolvajok vágták félbe a könnyebb értékesítés végett. Az eredeti tulajdonosa szerint ezzel felbecsülhetetlen kárt okozva a műtárgynak.

Kína rablás Mao Ce-tung
Kapcsolódó cikkek