Műtárgy

Dollármilliókért kelt el egy ausztrál festőművész alkotása

Az ausztrál műtárgypiacon rekord áron új gazdára lelt Brett Whiteley egy festménye.

Az ausztrál műtárgypiac, valamint az alkotó esetében is aukciós rekordot jelentő 6,25 millió ausztrál dollárért (1,4 milliárd forint) talált új gazdára Brett Whiteley ausztrál művész (1939-1992) egy festménye egy csütörtöki árverésen– írja a Reuters.

Az 1974-75-ben készült Henri's Armchair a sydney-i kikötő kaotikus látképe Whiteley otthonának ablakaiból.

A művet maga Whiteley adta el Clive Evatt ügyvédnek az 1970-es években, miután a művész nem volt hajlandó eleget tenni a festményt eredetileg megrendelő galéria azon kérésének, hogy fesse át a droghasználatra utaló gyufásdobozt és egyéb kellékeket a képen.

Fotó: AFP

A Menzies Art Brands aukciósház szerint

a festmény leütési ára, amely majdnem egymillió ausztrál dollárral haladja meg a korábbi aukciós rekordot,

azt mutatja, hogy, akiknek van elköltenivaló pénzük, azok számára a luxustárgyak biztonságos befektetést jelentenek az utazási és érintkezési korlátozások idején.

A csütörtöki aukción nagyjából húszan vettek részt személyesen, de a győztes ajánlat egy telefonon licitáló magángyűjtőtől érkezett, aki nem fedte fel személyazonosságát.

A képet Clive Evatt özvegye bocsátotta árverésre, aki maga is jelen volt az aukción. Az asszony felidézte, hogy néhai férje a lóversenypályáról hazatérve tudta meg Whiteleytől, hogy a művész képét elutasította a galéria.

Evatt a csomagtartójában lévő nyereményéből fizette ki a festményt. Amikor a galéria képviselője visszatért és jelezte, hogy mégis igényt tartanak a képre, a művész csak annyit mondott, hogy annak már annyi, cimbora.

Brett Whiteley műtárgy festmény árverés rekord
Kapcsolódó cikkek