Egy 1980-as évekbeli Pókember képregény egyik lapja 3,4 millió dolláros rekordáron kelt el a dallasi Heritage aukciósháznál. Annak ellenére, hogy a képregényárak az elmúlt években szárnyalnak, ez az összeg azért is okozott meglepetést, mert nem egy teljes képregényről van szó, csupán egyetlen belső lapról. 

Az 1984-es rajz alkotója Mike Zack, a leütési ár meghaladja az egymilliárd forintot, és a magas árat az indokolja, hogy ez volt a fekete ruhás Pókember legelső megjelenése. A Marvel Titkos háború című képregénysorozatának nyolcadik kötetében feltűnő fekete ruha nem más, mint az a szimbióta, aki később Eddie Brockkal egyesülve Venomként vált ismertté. A most eladott lap elmagyarázza, hogyan kapta meg a szuperhős néhány hónappal korábban a menő, új fekete öltönyét. Pókember megpróbálta egy futurisztikus szövetmásoló eszközzel megalkotni az öltönyt, miután a csatában megsérült az álcája. Megdöbbent, amikor egy fekete gömb bukkant elő a gépből, elnyelte a testét, és megalkotta az új ruhát. Az előző oldal, ahol az átalakulás kezdődik, 288 ezer dollárért kelt el külön tételben, néhány pillanattal az új rekord felállítása előtt – összesen 3,7 millió dollárt szerezve kétoldalnyi képregényért. 

A tétel, Mike Zeck rajza heves licitharcot robbantott ki, 330 ezer dolláron kezdett, és nagyon hamar elérte a millió dolláros szintet. A korábbi képregényoldal-rekord ugyanennél az aukciósháznál keletkezett 2014-ben, a The Incredible Hulk 1974-ben kiadott 180. példányából 657 250 dollárért adtak el egy lapot.  

A rekorder Pókember-lapot a 80-as évek végén vásárolta meg mostani beadója, akkoriban fillérekért. Joe Mannarino, a Heritage New York-i fiókjának képregényekkel foglalkozó igazgatója úgy nyilatkozott az artnetnek, hogy az aukciós eredmények azt igazolják, a képregény mint műgyűjtési forma és felzárkózik a képzőművészet többi ága mellé. 

Fotó: Heritage aukciósház

Ugyanezen az árverésen bukkant fel a legkeresettebb Superman képregény, amelyben a szuperhős először mutatkozik be. 

Az Action Comics No. 1. minden idők egyik legkeresettebb képregénye, az 1938 júniusában kiadott első példány 3,2 millió dollárért kelt el, ez megegyezik a füzet eddigi rekordjával. A Superman első példányaiból nagyon kevés bukkan fel a piacon, s olyankor mindig sokan indulnak el értük. 

Ennek a példánynak az elejére eredeti tulajdonosa egy rakétaképet nyomdázott 13 éves korában, ráadásul nem is volt kitűnő állapotban, mégis rekordáron kelt el, ez is mutatja milyen keresett ez a füzet. Egy példány 2014-ben az eBayen, egy másik egy képregény-aukción kelt el tavaly, ugyanezen az áron. 

Egy 1962-es Pókember-füzet, a 15. számú Amazing Fantasy című tartja az aukciós rekordot, a Heritage értékesítette tavaly szeptemberben 3,6 millió dollárért. 

De az abszolút rekord karikatúra kategóriában egy európaié, a belga karikaturista, Hergé tartja a Tintin képregény 5. számával 1936-ból. A párizsi Artcurial aukcióján kelt el 2021 januárjában 3,2 millió euróért (3,8 millió dollárért).