Műtárgy

Bejött a jóslat: százmillió forint fölött fizettek ezért a magyar festményért

A Kieselbach Galéria tegnap este megrendezett szezonnyitó aukcióján jó hangulatú licitálás közepette találtak gazdára a magyar képzőművészet kiváló klasszikus és kortárs alkotásai, számos életműrekord született.

Ahogy korábban a Világgazdaság is megírta, az este vitathatatlan szenzációjának Perlrott Csaba Vilmos Csendélet Matisse-képpel és szoborral című, 1912 körül készült kompozíciója ígérkezett. A párizsi iskola festőiségét, Cézanne kékjeit, a Louvre antik szobrát és Henri Matisse aktképét megidéző csendélet 

115 millió forintos leütési áron talált új gazdára.

Perlrott mesterdarabja a modern magyar festészet egyik legszebb csendélete. Fotó: a Kieselbach Galéria jóvoltából

A modern magyar festészet kiemelkedő remekművei között szerepelt Orbán Dezső 1910-es Kis aktja. A 34 millió forintért leütött mű kultúrtörténeti rangját emelte, hogy a művészettörténeti kutatás azonosította a modelljét a neves nyugatos író és iparművész, Lesznai Anna személyében. Sok évtizednyi ausztráliai kitérő után a hazai közönség a festménnyel a Magyar Vadak és a Nyolcak kiállításain találkozhatott legutóbb. A kép párdarabját, a szintén a meztelen Lesznait megjelenítő Nagy aktot a közelmúltban a Magyar Nemzeti Bank vásárolta meg. 

Ahogy a kutatás kiderítette, az akt Orbán Dezső budapesti műteremtársát, szerelmét, a zseniális művésznőt, Lesznai Annát ábrázolja. Fotó: a Kieselbach Galéria jóvoltából

Egy hasonlóan modernista szellemiségű akt Járitz Józsától életműrekordot ért el: az 1916-os Fekvői női aktnál 12 millió forintnál koppant a kalapács. Szintén nőművészeti életműrekordot ért el Gráber Margit arcképe.

Scheiber Hugó első világháborús, katonasapkás önarcképe jelezte, hogy már nemcsak Scheiber art deco korszaka, hanem az azt megelőző expresszionista stílusvilága is megmozgatja a licitálókat: az 1917-es portré 16 millió forintos áron kelt el. 

Scheiber Hugó önarcképe. Fotó: a Kieselbach Galéria jóvoltából

A két világháború közötti időszak népszerű art deco sztárjai kimagasló eredményeket értek el. Az aukció méltán népszerű alkotása Vaszary János Pompadour című, 1926 körül készült kompozíciója. A nagyváros látványától elvarázsolt, ünnepelt festő XV. Lajos híres szeretőjét, Madame Pompadour márkinőt festette meg – a rokokó színpadi jelenet pedig valós, mert Pompadour szerepét Fedák Sári tölti be egy operett előadáson. 

A mű a kikiáltási árát jelentősen meghaladva érte el a 48 milliós leütési árat. 

Vaszary János 1926 körül készült kompozíciója nagy sikert ért el. Fotó: a Kieselbach Galéria jóvoltából

Vörös Géza cilinderes, magritte-os önarcképe 40 milliós kalapácsárral életműrekordot hozott az art deco képeiről ismert festő számára.

A szelfiszerű festmény életműrekordot hozott Vörös Gézának. Fotó: a Kieselbach Galéria jóvoltából

A Kieselbach Galéria őszi árverésén a klasszikus művek mellett külön blokkokba rendezve szerepeltek a kortárs művek. Az 1945 utáni mezőny egyértelmű sztárja a hatvanas évek aranygenerációjának nemzetközi rangú képviselője, Keserü Ilona volt, akinek Labirintus című, a 2000-es évek elején született műve felkeltette a licitálási kedvet. Az életműrekord egyik központi motívumát, a szivárványszínű „gubancot” ábrázoló absztrakt festmény – heves licitcsatában – a kikiáltási ár csaknem háromszorosát érte el: 24 millió forintért viheti valaki haza.

Keserü Ilona műve heves csatát váltott ki a licitálók között, akik a teremből, online és telefonon is vásárolhattak. Fotó: a Kieselbach Galéria jóvoltából

A sikeres őszi aukció után a Kieselbach Galéria a nagy 20. századi magyar mester, Szőnyi István kiállítására készül, amelyet rendhagyó léptékű – az eddig legnagyobb – életmű-katalógus kísér.

 

magyar festészet életműrekord festmény mozaik Kieselbach Galéria
Kapcsolódó cikkek