Nemzetközi gazdaság

Kifüstölték az egyik legnagyobb illegális cigarettagyárat

Naponta egymillió szál cigarettát is le tudott gyártani a holland manufaktúra, de az Europol közbeszólt.

A napokban a holland adóhatóság lecsapott egy Utrechttől délre, Nyugat-Betuwe járásban található illegális cigarettagyárra. Az akció az európai dohánymaffia elleni harc egyik legnagyobb bevetéseként könyvelhető el – közölte az Europol.

Nem jártak jól a cigigyárosok: éppen nagyüzemben dolgoztak a razzia időpontjában. Tizenhárom, zömében kelet-európai állampolgárt tartóztattak le és

lefoglaltak 3,6 millió szál cigarettát, illetve 32 tonna dohányt. Igazi nemzetközi akció jött össze holland és ukrán hatóságok közreműködésével, az Europol égisze alatt.

Fotó: JORGE GUERRERO / AFP

Becslések szerint

mindeddig 6 millió euró adóbevételt spóroltak meg az árusok, akik lehettek volna elővigyázatosabbak is.

A kontinensbeli kollégáik általában próbálják kerülni a feltűnést és a lehető legjobban, a legtöbb különböző helyszín között szétosztani a gyártási folyamatokat, de most más volt a helyzet, hiszen egy telephelyen koncentrálódott a teljes gyártási ciklus, a dohányvágástól a csomagolásig.

Naponta akár egymillió szál cigarettát is le tudtak gyártani, hogy aztán továbbadják azokat Európa-szerte.

A határokon átívelő nyomozást az Europol Project Smoke fedőnevű, kifejezetten a nemzetközi illegális dohánykereskedelemmel harcoló egysége hangolta össze. A szerv nagy figyelmet fordít az értékesítők mellett a cigarettamaffia hátországára, az infrastruktúra, a munkaerő és a termesztés felszámolására is.

adózatlan dohánytermék Europol
Kapcsolódó cikkek