Nemzetközi gazdaság

Trump csodagyógyszere iránt megugrott a kereslet

Az amerikai elnök részvényese volt a stábja szerint a gyógyulását segítő „antitest koktélt” forgalmazó cégének.

Mintha mi sem történt volna, Donald Trump amerikai elnök három nap kórházi kezelés után arról beszélt a Fehér Ház teraszán, hogy koronavírus ide vagy oda, hosszú évek óta nem érezte magát ilyen energikusnak és egészségesnek. Csodával határos gyógyulás? A csapata szerint biztosan: már pénteken közölték, hogy

az elnök nagy dózisban használja a REGN-COV2 „antitest koktélt”, amely egy kísérleti fázisban lévő gyógyszer, a vírus tüneteinek enyhítésére.

A szert forgalmazó Regeneron árfolyama az egekben szárnyal, mióta az elnök reklámot csinált neki. Csak hétfőn, miután Trump tweetelt róla, hogy kiengedik este a kórházból, a részvényérték 7 százalékkal megugrott, összességében az egy évvel ezelőtti szinthez képest 60 százalékkal feljebb tornázva a „Big Pharma” vállalat piaci értékét.

Fotó: JIM WATSON / AFP

Az amerikai elnökválasztás hajrájában járunk, így nem csoda, hogy a közvélemény célkeresztjébe került a kérdés, vajon az elnök miért fordít ilyen kiemelt figyelmet a csodaszer felé, amelynek sikerében ő is éveken keresztül érdekelt volt?

Trumpnak a három évvel ezelőtti vagyonbevallása alapján részesedése volt a Regeneronban, amin már túladott a legfrissebb beszámolója szerint.

Azonban a kapcsolatok nem szakadtak meg. Dr. Leonard Schleifer vezérigazgatóval régi ismerősök, aki tagja a westchesteri Trump golfklubnak – tudta meg a CNN Business. Az utóbbi hónapokban a játékon kívül is volt miről beszélniük, hiszen a vállalat 450 millió dollárt kapott a szövetségi koronavírus ellenszer-kutatási keretből.

A kísérleti gyógyszert már embereken is tesztelték júniusban, ennek ellenére az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal még nem hagyta jóvá a kórházi alkalmazását. Még az amerikai elnök is csak úgy tudott kezelésben részesülni, hogy az orvosa ezért külön kérvényt indítványozott a Regeneronnál, illetve a hivatalnál.

Az elmúlt napok felhajtására a gyógyszercég rátett egy lapáttal: bejelentették, hogy év végéig legyártanak háromszázezer vakcinát, majd a jövő évben havonta tartani fogják ezt a termelési szintet.

A videóban a Regeneron kutatásvezetője nyilatkozik a CNBC-nek a szerről:

https://www.youtube.com/watch?v=mvfomfrxCGQ

 

Donald Trump amerikai elnökválasztás
Kapcsolódó cikkek