Nemzetközi gazdaság

Újabb ösztönzőcsomag Japánban

A világ negyedik legnagyobb gazdasága az eddigi közel 3 ezermilliárd dollár értékű gazdaságélénkítés ellenére 5,6 százalékos GDP-csökkenésre számít 2020-ban. Évekbe telhet ledolgozni a visszaesést.

Japán egy új, 708 milliárd dolláros gazdasági ösztönző­cso­magot jelentett be azzal a céllal, hogy felgyorsítsa a válságból való kilábalást, miközben új növekedési területekre, például a zöld- és a digitális innováció felé tereli a beruházásokat. Az új csomag mintegy 384,54 milliárd dollárnak megfelelő közvetlen költségvetési kiadást tartalmaz, amely magában foglalja a szén-dioxid-kibocsátás csök­kentésére és a digitális technológia elterjedésének ösztönzésére irányuló kormányzati kezdeményezéseket, emellett pedig hitel­garanciákat és hitellehetőségeket tartalmaz. A világ negyedik legnagyobb gazdasága eddig két lépcsőben 2,2 ezermilliárd dollár értékben léptetett életbe gazdaságösztönzőket a járvány hatásainak kivédésére. Az új csomaggal együtt csaknem 3 ezermilliárd dollárra rúgó ösztönzés nagyjából a japán gazdaság méretének kétharmada. A világjárvány arra kényszerítette a kormányt, hogy tovább növelje a már így is a világ legnagyobb, a közel két és félszeresére rúgó államadósság-terhét, elhalasztva az államháztartás reformját. A kormányzati döntéshozók világszerte lazítottak a monetáris és a fiskális ösztönzés korábban irányadó mértékén, hogy megakadályozzák a mély és tartós recessziót. Az Egyesült Államokban szintén egy új, 908 milliárd dolláros támogatási csomag elfogadása van folyamatban, miközben Európában egy 750 milliárd eurós kilábalási alap és a 2021–2027 közötti időszak költségvetési kifizetéseinek az új jogállamisági mechanizmushoz való kapcsolásáról folyik a vita.

A jelentős ösztönzések is hozzájárultak, hogy a harmadik negyedévben az első becslésnél nagyobb ütemben, rekordmértékben nőtt a japán bruttó hazai termék, azonban így is évekbe telhet a gazdasági teljesítmény visszaállítása a járvány előtti szintre. A július–szeptemberi időszakban az előző negyedévhez képest (amikor 8,3 százalékos volt a csökkenés) 5,3 százalékkal nőtt a GDP. A kormányhivatal első becslése 5 százalékos növekedést jelzett előre. Éves összevetésben 22,9 százalékos volt a harmadik negyedévi GDP-bővülés, a második negyedévi 28,1 százalékos évesített visszaesés után. Az első becslésben éves alapon 21,5 százalékos GDP-növekedést vártak a harmadik negyedévre. A teljes pénzügyi évre vonatkozóan 5,6 százalékos GDP-csökkenésre számítanak a gazdasági szakértők.

GDP-csökkenés gazdaságösztönző csomag Japán GDP-növekedés GDP-adatok adósság/GDP
Ezek is érdekelhetik