Nemzetközi gazdaság

Áprilistól búcsút inthetünk az online filmpremiereknek

A Cineworld brit tulajdonú vállalat a tervek szerint április elejétől megnyitja a tulajdonában lévő Regal mozik egy részét az Egyesült Államokban, míg a briteknél a kormányzati útmutatásokkal összhangban májustól mozizhatnak az érdeklődők.

A világ második legnagyobb mozilánca a Warner Bros filmstúdióval kötött megállapodást arról, hogy a vetített filmek kizárólagosan a mozikban lesznek megtekinthetők 45 napig, mielőtt szélesebb körben elérhetővé válnának az internetenírja a BBC.

Korábban, az AMC, az Egyesült Államok és a világ vezető multiplex mozija is hasonló megállapodást kötött az Universal Pictures filmgyártó vállalattal arról, ahol a filmeket először egy ideig csupán a mozikban mutatják be, mielőtt azok az interneten elérhetővé válhatnak.

A tervek alapján a mozirajongók elsőként a Godzilla Kong ellen című filmet nézhetik meg az Egyesült Államokban, április közepétől pedig a Mortal Kombat című harcművészeti fantasy-akciófilmet láthatják a mozikban.

Fotó: DIRK WAEM / AFP

A moziipar a pandémia egyik leginkább sújtott ágazata: a világjárvány kitörése óta a legtöbb mozi hosszabb időre bezárt, vagy csökkentett kapacitással működött. Ezért, a globális pénztárbevételek tavaly

több mint 70 százalékkal 12,4 milliárd dollárra estek vissza az előző évhez képest

derül ki a Gower Street Analytics filmtechnikai cég elemzéséből.

A mozik újranyitására azért kerülhet most sor, mert mind az Egyesült Királyságban, mind az Egyesült Államokban csökkenő tendenciát mutat a koronavírus megbetegedések száma az elmúlt időszakban, a lakosság tömeges oltása pedig a várakozásoknál is gyorsabban halad. Az elmúlt hét nap alatt a briteknél naponta átlagosan 5498 új fertőzöttet és 85 halálesetet regisztráltak, míg az Egyesült Államokban naponta több mint 54 ezer új megbetegedést és ezer elhunytat tartanak számon.

Warner Bros. AMC filmipar mozik
Kapcsolódó cikkek