Nemzetközi gazdaság

Lefoglalják a kényszermunkával készített gumikesztyűket

Kényszermunkásokkal dolgoztat a világ legnagyobb gumikesztyű-gyártója, állítja az amerikai vámhivatal, amely ezért importtilalommal sújtotta a céget.

Az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala (CBP) közleményben tudatta: a birtokába került információk alapján úgy véli, a Top Glove üzemeiben kényszermunkások készítik az eldobható gumikesztyűket – írja a BBC, hozzátéve, hogy a kormányhivatal ezért minden, a gyártótól a tengerentúlra érkező szállítmányt lefoglal a jövőben.

A malajziai székhelyű cég a világ legnagyobb gumikesztyű-gyártója, több mint 21 ezer embert foglalkoztat, termékeit pedig összesen 195 országba exportálja. A CBP most azzal vádolja a vállalatot, hogy

embertelen körülmények között foglalkoztatja munkásait.

A Top Glove üzemeiben dolgozó bérrabszolgákra elképesztő mennyiségű túlóra hárul, élhetetlen körülmények között vannak elszállásolva, és hónapról-hónapra arra kényszerülnek, hogy megélhetésükhöz bérelőleget kérjenek a munkáltatótól. Beszámolók szerint nem ritka a munkásokkal szembeni fizikai, illetve szexuális erőszak sem.

Photo by Mohd RASFAN / AFP

A Top Glove a CBP bejelentésére reagálva közölte: átfogó változtatásokba kezd, hogy dolgozói munkakörülményein javítson. A társaság érdekes módon az év egyik legjobb foglalkoztatója lett a HR Asia nevű magazin 2020-as rangsorában.

Már a koronavírus-járvány előtt is piacvezető volt, de

a pandémia tette igazán nagy sikersztorivá a tőzsdére is bevezetett céget.

A Top Glove részvényeinek árfolyama hatszorosára nőtt a világjárvány első hónapjaiban, és egészen a koronavírus elleni vakcinák engedélyeztetéséig ezen a szinten szárnyalt. Amióta elkezdődtek a tömeges oltások, a Top Glove-papírok jegyzése 50 százalékot esett vissza. Elemzők szerint a vállalat részvényei már az év elején túladottá váltak (hiszen a várakozások szerint a gumikesztyűi iránti kereslet a járvány lecsendesülésével sem csökken számottevően), ez a friss hír pedig csak tovább nyomta lefelé az árfolyamot – egyúttal jelentős mértékben felülírta a cég kilátásait is.

A Top Glove csaknem 6 százalékos mínuszban, 4,78 ringgiten zárt kedden a Kuala Lumpur-i tőzsdén.

A vállalat közleményében azt írta, a behozatali tilalom pénzügyi hatásait még csak megbecsülni sem tudja egyelőre.

Az észak-amerikai kontinens a Top Glove legfontosabb piaca, termékeinek 22 százalékát ott értékesíti – írja a Financial Times. A lap emlékeztet: a malajziai cég két – nem malajziai székhelyű – leányvállalatával szemben az amerikai hatóságok már tavaly júliusban behozatali tilalmat rendeltek el, szintén azért, mert az üzemeikben modern rabszolgákkal dolgoztattak. A Top Glove akkor egy külső szakértőt kért fel a probléma feltárására, amely vizsgálatát lezárva kijelentette: a vállalatnál nem találta nyomát a rendszerszintű kényszermunkának.

top glove Malajzia importtilalom kényszermunka Amerikai Egyesült Államok behozatali tilalom
Kapcsolódó cikkek