Nemzetközi gazdaság

Évente egy százalék lakbéremelést vállaltak be a fúzióra lépő óriások

Tizennyolc milliárd eurós fúzióra készül a német bérlakáspiac két főszereplője.

Összebútorozhat a német bérlakáspiac két kiemelkedő szereplője, miután a Vonovia bejelentette, hogy 18 milliárd euró értékű felvásárlási ajánlatot tett közvetlen riválisára, a Deutsche Wohnenre, amit utóbbi első olvasatban el is fogadott. Az ügylet végleges jóváhagyásához az kell, hogy közkézen forgó részvények legalább feléhez hozzájuthasson a Vonovia.

Az egyben a szektor európai piacvezetőjének számító társaság darabonként 52 eurót fizet a Deutsche Wohnen részvényekért, és magára vállalja az 1,03 eurós kifizetését is. Ez így együtt a Deutsche Wohnen pénteki záró árához képest 18 százalékos prémiumot jelent.

A részvényárfolyam hamar eléri a kínálati árat, hiszen a keddi nyitás után már 15,5 százalékkal erősödött az ingatlanos társaság kurzusa, miközben a Vonoviánál a befektetői lelkesedés nyomait sem láthattuk, az árfolyam 5,5 százalékot zuhant bő egy óra alatt.

A német, osztrák és svéd városokban bérlakásokat építtető és üzemeltető Vonovia vezérigazgatója nem szokványos magyarázattal állt elő, Rolf Buch a felvásárlási szándékot a lakások kornak és a szigorodó uniós szabványoknak megfelelő energetikai korszerűsítésének igényével és az idősödő bérlői összetételhez igazodó kényelmi átalakítások szükségességével magyarázta. A szinergiahatások mindkét területen látványosak lehetnek, ahogy a korszerűsítés költségigénye is, amin – ha vállvetve dolgoznak – szakértők szerint sokat spórolhatnak.

Fotó: AFP

Egész pontosan éves szinten 105 millió eurós szinergiahatással kalkulálnak 2024 végétől kezdődően, ami döntően az együtt több mint félmillió lakásból álló ingatlan-portfólió kezelésének egyszerűsítéséből és a technikai szolgáltatások megosztásából származhat.

A Jefferies elemzői kommentárjában elismeri a fúzió stratégiai fontosságát és a kitűzött célokat is támogatandónak tartja, viszont a kimutatott szinergiahatást két ekkora piaci szereplő esetében túl alacsonynak nevezi.

A Vonovia áthidaló kölcsönt vesz fel a Deutsche Wohnen részvényeseinek kifizetéséhez, amit az ügyletnek az év második felére várható lezárásakor részben egy nyolcmilliárd euróra tervezett értékpapír kibocsátással refinanszíroz majd.

Hogy erre valóban szükség lesz-e, az nagyban függ attól, megkapja-e a fúzió az Európai Bizottság jóváhagyását. A pozitív elbírálás mellett szól a Scope hitelminősítő szerint, hogy a két cég működési területében az átfedések nem jelentősek. Berlin helyzete ebből a szempontból különleges, ott az elszabadult lakhatási költségek megfékezésére a helyi parlament tavaly gyakorlatilag befagyasztotta a bérleti díjakat, ám ezt a döntését a német alkotmánybíróság tavasszal megsemmisítette.

A főváros bérlakás-piacát a Deutsche Wohnen uralja, amely most a Vonoviával közösen vállalta, hogy az esetleges társadalmi ellenkezés leszerelésére három éven át legfeljebb évi egy-egy százalékkal emeli a lakbért, a rá következő két évben pedig csak az inflációt érvényesíti a tarifákban.

Megjegyzendő, hogy két társaság kokettálása nem új keletű, 2016-ban a Vonovia 9,9 milliárd eurós felvásárlási ajánlatát a Deutsche Wohnen akkor ellenségesnek minősítette, nemet mondva a közös jövőre – emlékeztet a Reuters.

fúzió Vonovia bérlakás Deutsche Wohnen
Kapcsolódó cikkek