Nemzetközi gazdaság

Még több Pfizer vakcina érkezik az EU-ba

Az Európai Bizottság csütörtökön aláírt egy harmadik szerződést is a BioNTech-kel és a Pfizerrel, amely újabb 1,8 milliárd adag vakcinát biztosít a tagállamok számára 2021 vége és 2023 között.

Ez 900 millió adagot jelent a jelenlegi, illetve az új vírusvariációkhoz adaptált oltóanyagból, a második 900 millió dózis lehívása opcionális.

Fotó: Sebastien Bozon / AFP

A megállapodás előírja, hogy a vakcinát az EU területén gyártsák, és az alapvető összetevőinek is onnan kell származniuk. A korábbi két szerződést a két gyógyszeripari cég eddig teljesítette, így a Bizottság internetes oldalán megjelent közlemény szerint biztosított, hogy továbbra is időben megérkeznek a lekötött szállítmányok.

Az újabb megállapodás azt is lehetővé teszi, hogy a tagállamok vakcinát adjanak el vagy adományozzanak az EU-n kívüli rászoruló országoknak és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX programjának.

Az EU folyamatosan növeli a többi nyugati vakcina helyi gyártási kapacitását is, van erről megállapodása az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által eddig jóváhagyott valamennyi oltóanyag kifejlesztőjével, vagyis a Modernával, az AstraZenecával és a Janssennel, valamint olyanokkal is, amelyek még a fejlesztés szakaszában tartanak, például a Curevac német biotechnológiai vállalattal. A Bizottság azt reméli, hogy a széles vakcinaportfóliónak köszönhetően a teljes lakosság beoltásához elegendő anyag lesz az új vírusvariánsokkal szemben is.

Fotó: Shutterstock

Az uniós oltási kampány is kezd felgyorsulni végre, és a cél változatlanul az, hogy július végére a felnőtt lakosság 70 százaléka megkapja mindkét adagot, amivel utolérnénk az Egyesült Államokat

– erősítette meg csütörtökön ismét Ursula von der Leyen. A Bizottság elnöke arra is emlékeztetett, hogy ellentétben az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal az EU 220 millió adag vakcinát exportált – majdnem ugyanannyit, mint amennyit felhasznált a saját állampolgárainak a beoltására.

https://www.vg.hu/kozelet/eu-biztos-a-vakcinagyartok-nem-varhatnak-nyereseget-3777190/

Európai Bizottság koronavírus elleni oltás BioNtech-Pfizer
Kapcsolódó cikkek