Nemzetközi gazdaság

Dinamikusan nő a Delivery Hero

A globálisan vezető társaságok közé tartozik a Delivery Hero online ételrendeléssel és kiszállítással foglalkozó vállalat, amelynél naponta több millió megrendelést dolgoznak fel. Több mint negyven országban működik Európában, Ázsiában, Dél-Amerikában és a Közel-Keleten, és több mint 600 ezer étteremmel áll kapcsolatban. Tavaly a társaságnak több mint 666 millió megrendelése volt. Idehaza is jelen van, a NetPincér százszázalékos tulajdonosa. Okostelefonos alkalmazásain keresztül rendelhetnek az ügyfelek a partnerségben lévő éttermektől, a kiszállítást a társaság munkatársai végzik autóval és kerékpárral.

A Delivery Herót 2011-ben alapították, a következő években felvásárlások útján terjeszkedett, majd 2017 közepén bevezették a Frankfurti Értéktőzsdére.

A Covid–19 lendületet adott a társaságnak, a 2020 márciusában világszerte bevezetett karantén miatt egyre többen választották az ételkiszállítást, például a tavalyi második negyedévben az előző évhez képest megduplázódott a rendelések száma.

A Delivery Hero 2020 júniusában egyetlen nap alatt 4 millió, az egész hónapban pedig 100 millió megrendelést dolgozott fel,

ezzel megdöntötte a saját havi megrendelési rekordját. Tavaly összességében 1,304 milliárd rendelést kapott a társaság, majdnem dupláját az egy évvel korábbinak.

Fotó: Shutterstock

A társaság árbevétele nagyon dinamikusan bővül, 2019-ben 86 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, 1,24 milliárd euróra. Az árbevétel-bővülés üteme tavaly is folytatódott, az ezen az eredménysoron kimutatott 2,47 milliárd euró az előző évi érték kétszerese. Az idei évre pedig további 125 százalékos bővülést várnak az elemzők 5,56 milliárd euróra. 2022-ben pedig már a 8 milliárd eurót is elérheti az árbevétel a szakértők szerint. A nettó eredménysoron viszont egyelőre veszteséges a társaság, 2020-at 1,2 milliárd euró mínusszal zárta.

Az elemzői konszenzus szerint a következő években csökkenthet a veszteség, de még jövőre is csaknem 800 millió euró lehet a mínusz. 

A kurzus ismét a 100 eurós támasz környékén mozog, rövid távon, 105–114 euró közötti sávozást mutatva. A 114 eurós ellenállás áttörésével újra célba vehetné a 145 eurós korábbi lokális csúcspontját.

Delivery Hero stratégia Covid-járvány
Kapcsolódó cikkek