Nemzetközi gazdaság

Még tovább erősödhet a forint, őszre itt a 335-ös euró

Erősebb régiókba költözhet át a forint a Magyar Nemzeti Bank kamatemelése és a vártnál is szigorúbb hangvétele miatt – állítja több elemző is.

A következő hónapokban a korábbinál erősebb szinteken telepedhet meg a forint az euró ellenében, hacsak nem történik fordulat a nagy jegybankok vagy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) iránymutatásában – vélik elemzők. Az elmúlt években, amikor a világon a rekordalacsony vagy ahhoz közeli kamatok voltak a jellemzők, a helyi devizák árfolyamát nagyban befolyásolta, mekkora volt a kereslet a dollárra. Ám miután beköszöntött a válság utáni kilábalási szakasz rég nem látott magas inflációs rátákkal, megjelent egy fontos új tényező: azok a devizák erősödnek, ahol a befektetők korábbi és többszöri jegybanki kamatemelést várnak a túlfűtöttség megfékezésére.

Fotó: Kallus György

Nem véletlen, hogy a közép-európai régió legjobban teljesítő devizája az idén a cseh korona és a forint: a cseh jegybanktól eleve kamatszigorítást vártak már ebben az évben, és az elmúlt hónapokban a magyar jegybank is felkészítette a piacokat a közelgő kamatemelésre.

Kedden az MNB indította el a régiós kamatemelési ciklust: 30 bázisponttal, 0,9 százalékra emelte az alapkamatot. A startpisztoly eldördülése körüli forintmozgások tanulsággal szolgálhatnak más jegybankok számára is, milyen nehézségekre számíthatnak, ha menedzselni szeretnék a kamatemelési ciklust.

Az MNB nehezen megoldható kommunikációs helyzetbe manőverezte magát azzal, hogy a korábbi kommentárjaival jókora kamatemelési várakozásokat gerjesztett, talán még túlzókat is a saját jövőképéhez képest

– mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen magyarországi vezető elemzője.

Ezek a várakozások beépültek az árfolyamba, és a kamatdöntés bejelentése körül a forint korrigált: a kedd reggeli 354-es szintről 356,50 közelébe gyengült az euró ellenében. A kamatdöntést követően a jegybank olyan szigorú kommentárokkal állt elő, amelyek meglepték a piacot, és ez ma délelőttre a 350-es pszichológiai szinten is átsegítette a forintot (mielőtt délután hirtelen fordulatot követően visszavonult 351-re).

Pleschinger Gyula, a monetáris tanács tagja korábban azt jósolta, hogy a jegybank negyedévente vizsgálja majd felül a kamatot, ezzel szemben most kiderült, hogy akár havonta is jöhet az újabb emelés.

Ha az MNB nem akar csalódást kelteni és forintgyengülést okozni, akkor vélhetően júliusban és talán augusztusban is újra emel

– mondta Török Zoltán, aki ezt követően lassításra számít a szigorítási ütemben, ezért nem változtatott sem az idei, sem a jövő évre vonatkozó, egyaránt 350 forintos árfolyambecslésén.

 

 

Addig is a forint – legalább ideiglenesen – valamivel erősebb régiókba költözhet. Ha a 350-es támasz végül letörik, a 345–347-es tartományt veheti célba a jegyzés – írták technikai elemzésükben az Equilor szakemberei. Mások még optimistábbak a forint erejének megítélésében: Marek Drimal, a Société Générale régiós stratégája szerint

a retorikai fordulat új korszakot fémjelez az MNB monetáris politikája és a forint számára, jegyzetében szeptemberre 335-re, a jövő év közepére 325-re tette a forint várható árfolyamát.

Fotó: MNB

Az erősebb forinttól vastagodhat a külföldi nyaralást tervezők pénztárcája. Sok belföldi szállásadó tart attól, hogy a járvány elleni szabályok fellazulása miatt foglalásokat veszíthetnek el az újraéledő piacon.

Ha ez történik, nem hinném, hogy ebben a forint árfolyama döntő tényezővé válhatna, akkora kilengésre nem számítunk

– mondta Török Zoltán.

Ha az amerikai Federal Reserve vagy az Európai Központi Bank erőteljesebben szigorítana a kommunikációján, az kifoghatja a szelet a forint vitorlájából, mindenesetre alapvető tényező, hogy mennyire lesznek erőteljesek az MNB kamatemelései. Egyelőre túl korai lenne megjósolni a mértéküket, a keddi kamatülést követő meglepetés mindenesetre a korábban vártnál nagyobb szigort sejtet – írta Tatha Ghose, a Commerzbank szenior feltörekvő piaci közgazdásza.

https://www.vg.hu/penzugy/tozsde/feltunt-a-horizonton-a-341-forintos-euro-3858686/

Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatemelés euró-forint árfolyam
Kapcsolódó cikkek