Nemzetközi gazdaság

Megregulázná a magánoktatást a kínai állam

Kínában a társadalmi felemelkedés záloga a gyermekek oktatása lett, a verseny azonban e téren annyira elharapózott, hogy ez sok kevésbé tehetős házaspárt elriaszt a gyermekvállalástól. A kormány ezért a 120 milliárd dolláros magánoktatási piac visszanyesését tervezi.

Kína szigorú fellépésre készül az ország 120 milliárd dollárosra tehető magánoktatási piacának megregulázására. Megtiltaná, hogy a magántanárok a nyári és a téli szünidőben órákat vállaljanak, és tevékenységük reklámozását is korlátozná. A tilalom mind a személyes jelenléttel megtartott, mind az online órákra vonatkozik majd az óvodásoktól a 12. osztályos tanulókig bezáróan, és a diákok különórái sem számítanak kivételnek – adta hírül a Reuters.

A rendelkezés célja egyfelől a túlterhelt diákok terhelésének csökkentése, másfelől pedig a gyermekvállalási hajlandóság növelése a családok megélhetési költségeinek mérséklése révén.

A piacszabályozó törvény már a jövő hónapban hatályba léphet. Szakértők szerint a vakációk mellett a hétvégéket is magában foglaló oktatási tilalommal a korrepetáló tanárok éves bevételét akár 70-80 százalékkal is visszanyeshetik.

Fotó: Lian Zhen / Xinhua via AFP

A Kínai Oktatási Társaság legfrissebb adatai szerint 2016-ban a 6-18 éves diákok 75 százaléka járt iskola után különórákra, és azóta ez az arány tovább emelkedett.

Kínában teljes iparág fejlődött a korrepetáló órákra, tutori- és mentori tevékenységekre, amelyben dollármilliárdos bevételű cégek is működnek. Hszi Csin-ping kínai elnök azonban a napokban kijelentette, hogy az iskolák dolga a diákok oktatása, nem pedig a tutori cégeké. Az utóbbi években kialakult jelenséget pedig az oktatási minisztérium korrigálni fogja.

Fotó: STR / AFP

A szabályozást első körben egy évre ideiglenesen kilenc településen és tartományban – közte Pekingben, Sanghajban és Csiangszuban – vezetik be, ezt követően terjesztik majd ki az egész országra. Bár a véglegesítést egyéves próbaidőszak előzi meg, több szakértő szerint valószínű, hogy jövőre az egész országban érvényes lesz, sőt akár még szigorúbb szabályokat is bevezethetnek.

Így például a korrepetálás, ami jelenleg hétköznapokon este 8-9 óráig is eltarthat, szintén korlátozva lesz.

Emellett, bár nem lesz tilos az órákat hirdetni, melegen ajánlják, hogy a „túlzott” online és offline hirdetést kerüljék az oktatók, különösen a mainstream médiában és a nyilvános helyeken, és a tandíjakat is szigorúbban ellenőrzik majd.

A kínai háztartások jövedelmének növekedésével a szülők egyre több pénzt költenek a gyermekeik taníttatására, így próbálva feljebb kapaszkodni a társadalmi ranglétrán. A verseny azonban olyan hevessé vált, hogy az az utóbbi időben már a családok költségvetését is jelentősen túlterheli, visszavetve a gyermekvállalási kedvet.

Kína városaiban a gyermeknevelés költségének nagyobbik részét az oktatás teszi ki, ennek drágulása miatt pedig egy átlagos családban egy gyermek felnevelésének teljes költsége a 2005-ben számolt 490 ezer jüanról (76 600 dollár) tavaly közel 2 millió jüanra emelkedett, ami sok házaspárt elriaszt a gyermekvállalástól.

Egy kínai gyermek felnevelése átlagosan 90,4 millió forintnyi összegbe kerül szüleinek.
Fotó: Miyuki Yoshioka / The Yomiuri Shimbun via AFP

Kína népességnövekedése az elmúlt évtizedben mélypontra süllyedt, emiatt félő, hogy a fogyatkozó munkaerő nem lesz képes majd eltartani az egyre idősödő és népesebb nyugdíjas tábort.

A törvénytervezet hírére egyébként a TAL Education Group, a New Oriental Education & Technology Group és a Gaotu Techedu kínai magánoktatási cégek részvényárfolyama New Yorkban 12,3, 17 illetve 12,5 százalékot esett.

 

 

oktatási reform Kínai Népköztársaság oktatási rendszer közoktatási rendszer gyermekvállalási kedv
Kapcsolódó cikkek