Nemzetközi gazdaság

Nagyberuházás Stellantis a szlovákiai autógyárában

Az olasz-amerikai Stellantis konszernhez tartozó nagyszombati Peugeot-Citroen autógyár 180 millió eurós nagyberuházást nyert el a csoporton belül, s ezzel hosszabb távon is biztosítottá vált a jövője.

 A cégvezetés már tavaly figyelmeztetett, ha nem sikerül megszerezniük egy új modell gyártásának jogát, akkor nehezen tudják elképzelni további működésüket. 

A beruházásért a konszern lengyel, szerb, török és spanyol autógyáraival versenyeztek. Martin Dzama, a gyárigazgató nem árulta el, milyen új modellekkel rukkolnak elő, csupán annyit közölt, hogy egy teljesen új platformra épülő, B-szegmensbe tartozó kisebb autóról lesz szó. Azt sem tudni, hogy elektromos vagy pedig hibrid meghajtású kocsiról van-e szó. 

Fotó: SAMUEL KUBANI / AFP

A 15 éve működő szlovák cég futószalagjairól napjainkban a Citroën C3 és a Peugeot 208-as modelljei kerülnek le. Dzama szerint termelésük az új modellel évi 400 ezer gépkocsira fut fel, ez a 2019-es csúcsévhez képest 30 ezerrel több. Ágazati értesülések szerint a 2023-tól gyártani tervezett típus valószínűleg egy új Citroën C3 lesz, ami jelenleg is a telephely termelésének közel 60 százalékát adja. A Stellantis gyára közvetlenül négyezer embernek ad munkát, beszállítókkal együtt 20 ezren örülhetnek a beruházásnak. 

autógyártás Stellantis Szlovákia
Kapcsolódó cikkek