Nemzetközi gazdaság

A dánok a leggazdagabbak az unióban

A dán háztartások rendelkeznek a legnagyobb pénzügyi vagyonnal az Európai Unióban és bár a hitelszint is magas, a nettó vagyonban is ők az elsők. Magyarország a 20. helyen található a listán.

Az Európai Központi Bank (EKB) adatai alapján egy átlagos dán háztartás 1,88 millió dán korona (közel 90 millió forint) pénzügyi eszközzel rendelkezik, amihez közel 27 millió forintos hitelállomány társul az ország központi bankjának szerdán közölt számításai alapján. A dán háztartások átlagos vagyona így 63 millió forint körül alakul.

Fotó: Shutterstock

Magyarország a listán a 20. helyet foglalja el, a magyar háztartások átlagosan kicsit több mint 8 millió forintnyi pénzügyi eszközzel rendelkeznek, amihez másfél millió forintnál kicsit kevesebb társul, így a magyar háztartások átlagos pénzügyi vagyona kicsit több mint 6,5 millió, ami a görög és a litván értékeknek felel meg, ám ezekben az országokban mind a pénzügyi eszközök, mind a hitelállomány magasabb.

A listán – mely 2020 negyedik negyedéve alapján készült – Dániát Hollandia majd Svédország követi, közel 54 millió és 51,5 millió forintnyi nettó pénzügyi vagyonnal, míg a lista végét Bulgária, Szlovákia és Románia zárja, nettó 4,3 millió, nettó 3,3 millió és nettó 2,9 millió forintnak megfelelő vagyonnal.

Érdekesség, hogy Németországot megelőzi a listán a lesajnált, gyengélkedő gazdaságával gyakran a hírekbe kerülő Olaszország, igaz csak mintegy 500 ezer forintnak megfelelő 10 ezer dán koronával.

háztartások nettó pénzügyi vagyona statisztika pénzügyi vagyon
Kapcsolódó cikkek