Németország szerdától enyhíti a korlátozásokat az Egyesült Királyságból, Portugáliából, Oroszországból, Indiából és Nepálból hazaérkezők számára. A teljesen beoltottaknak és a fertőzésen átesetteknek ezentúl nem lesz kötelező a karantén, amelynek időtartamát a többiek számára is tíz napra csökkentették. Az időzítés több azért érdekes, mert az érintett országok közül többen, így például Oroszországban és az Egyesült Királyságban romlik a járványhelyzet a koronavírus delta variánsának terjedése miatt. Az új brit egészségügyi miniszter, Sajid Javid a BBC rádió 4-es csatornájának nyilatkozva kedden elismerte, hogy 

az utolsó korlátozások július 19-i feloldásáig napi ötvenezerre, utána pedig százezerre is felugorhat az új esetek száma. 

Fotó: Tolga Akmen / AFP

 

Ráadásul Németországban jelentősen lelassult az oltási kampány, a Deutsche Welle beszámolója szerint egyre többen mondják le a vakcinázási időpontot. 

Az ország lakosságának valamivel több mint 56 százaléka kapta meg eddig az oltás első, 39 százaléka pedig mindkét adagját. 

A delta variáns pedig egyértelműen nagyobb veszélyt jelent még a beoltottak számára is; izraeli adatok szerint a Pfizer/BioNTech vakcinájának hatékonysága a fertőzés megelőzésében harmadával, 94 százalékról 64 százalékra csökkent május óta a mutáció terjedésével. A súlyos tüneteket és a kórházba kerülést azonban még mindig 93 százalékban megelőzi. 

A VG korábban beszámolt arról, hogyan is pusztít a delta mutáns a világ legátoltottabb országában. 

A Seychelles-szigeteken már többen haltak bele a koronavírus-fertőzésbe, annak ellenére, hogy korábban megkapták a védettséget nyújtó oltás mindkét dózisát.