Nemzetközi gazdaság

Az izraeli és brit vírusadatok valójában biztatóak

Mielőtt túlzásokba esnénk az új koronavírus fertőzések számának emelkedése miatt, érdemes más számokat is megvizsgálni. Izraelben az esetszám növekedése ellenére a halálozás csökkent mióta a delta lett a domináns az országban.

Habár az valóban igaz, hogy a magas átoltottság ellenére is jelentősen nőtt az új fertőzöttek száma a két országban, ezt nem követte a halálozások számának hasonló emelkedése, még akkor sem, ha figyelembe vesszük a fertőzések és halálozások száma közötti két-három hetes csúszást – számolt be róla a CNN.

Fotó: Shutterstock

Az izraeli adatok ugyan azt mutatják, hogy a delta variánssal szemben a vakcinák némiképp gyengébb hatékonyságúak, a súlyos betegség és a halál ellen azért továbbra is megvédenek. Az izraeli adatok a Pfizerre vonatkoznak, de azt tudni, hogy a súlyos betegségtől az AstraZeneca és a Szputnyik is megvéd bennünket.

Dr. Jesse Goodman, a Georgetown egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa az NBC-nek elmondta, hogy bár előfordulhat, hogy a beoltottak enyhe vagy tünetmentes fertőzés során továbbadják a betegséget, a szervezetükben található kevesebb vírus miatt erre kisebb az esély és valószínűleg a fertőzőképesség időtartama is kevesebb.

Az oltások tehát egyelőre úgy tűnik, hogy képesek az újabb hullámok erejének tompítására, ám az oltásokon áttörni képes különösen fertőző delta variáns megjelenése 

csak még fontosabbá teszi, hogy beadassuk magunkat az oltást,

 hiszen ez a változat könnyebben elérheti az eddig be nem oltottakat is és a korábbi fertőzés sem biztosít az oltáshoz hasonló védettséget ellene.

A társadalom magas átoltottsága tehát továbbra is a legjobb módszer, hogy a második és harmadik hullámhoz hasonló katasztrófát a jövőben elkerüljük.

koronavírus oltás delta variáns
Kapcsolódó cikkek