Nemzetközi gazdaság

Egyre több helyen kötelező az oltás

Csak a beoltott Google-alkalmazottak térhetnek vissza az irodákba a vállalat frissen közzétett közleménye alapján. Azonban nem a Google az egyetlen, ahol megfogalmazódik ez az elvárás.

Kötelezővé válik az oltás a Google irodákba visszatérő alkalmazottai számára – közölte a vállalatot vezető Sundar Pichai szerdai blogbejegyzésében. Az intézkedés első körben a vállalat amerikai dolgozóit érinti és a keresőóriás a különleges helyzetben lévő alkalmazottak, illetve a szülők számára lehetővé teszi az otthoni munkavégzést 2021 végéig.

Fotó: AFP

A cég mindent megtesz azért, hogy az alkalmazottak minél hamarabb jussanak oltáshoz, ám azok elérhetőségének egyenlőtlensége miatt a lépés helytől függően lép életbe.

Az önkéntes otthoni munkavégzés programját szeptember 1-ről pedig október 18-ig hosszabbítja meg a vállalat, mely az állandó otthoni munkavégzést is lehetővé szándékozik tenni.

Órákkal a Google bejelentését követően hasonló lépésekről számolt be a Facebook is. Lori Goler, a vállalat alelnöke arról beszélt az ABC-nek, hogy a cég amerikai irodáiban követelhetik meg az oltottságot.

Hasonló lépést kíván bevezetni a forgatások során a Netflix is – írja a BBC. A streaming-szolgáltató forgatásain a színészek és a stáb velük érintkező tagjai számára lesz kötelező a vakcina beadatása. A lépésre azután kerül sor, hogy a hollywoodi stúdiók és szakszervezetek megállapodtak abban, hogy a producerek kötelezhessék a forgatás kulcsszereplői számára az oltás felvételét.

Ugyanakkor a színész Sean Penn ennél is tovább menne és addig nem hajlandó folytatni a felvételeket, amíg a stáb egésze be nem oltatja magát.

Az oltást nem csak a vállalatok, de az államok is egyre több helyen tennék kötelezővé, Magyarországon például az egészségügyi dolgozók számára elvárás a védőoltás, de az Egyesült Államokban is felmerült, hogy a szövetségi alkalmazottak ne bújhassanak ki a vakcina felvétele alól.

vakcina oltás Sundar Pichai Google
Kapcsolódó cikkek