Nemzetközi gazdaság

Függővasúttal kerülnék meg a dugókat

A közlekedési dugók elkerülése érdekében innovatív megoldással rukkolt elő a belarusz uSky Transport, mely júniusban 400 méteres tesztpályát nyitott meg a Dubaj melletti Sarjahban. A cég négy fős kabinokat futtatna egy függővasúthoz hasonló rendszerben.

A kabinok belső tere az elsőosztályú repülőgépek kényelmét idézi, hangulatvilágítással és lounge zenével és a uSky szerint város szinten implementálva akár óránként 10 ezer utas szállítására is alkalmasak – írja a CNN.

Fotó: uSky Transport

A járművek akár 150 kilométeres sebességre is képesek óránként és a rendszer felépítése jóval olcsóbb mint egy metróvonalé, kilométerenként mindössze 10 millió dollárba kerül, míg a földalatti ára hasonló távolságon akár 150 millió dollárba is kerülhet.

A vállalat honlapján látható, hogy hasonló megoldásokkal az áruszállítás is megoldható és tervekben vannak 4-nél több fős kabinok is. Az elektromos meghajtású járművek és a kevesebb építési alapanyag révén ráadásul az új megoldás a széndioxid kibocsátás csökkentésében is fontos szerepet kaphat.

uSky Transport függővasút alternatív közlekedés
Kapcsolódó cikkek