Nemzetközi gazdaság

Hónapokra béníthat vasúti vonalakat is az áradás

Csak Németországban 600 kilométer vasútvonal járhatatlan, de Belgium, Hollandia, Csehország és Svájc vasútvonalai is sérültek, a javítások akár hónapokig is tarthatnak.

A múlt heti szokatlanul heves esőzések és az azt követő áradások Nyugat-Európában több vasútvonalat akár hónapokra is használhatatlanná tehettek – írja a Trains.com.

Fotó: JOHN THYS / AFP

Belgiumban a Brüsszeltől délre eső, régebbi, a völgyek vonalát követő vonalak szenvedték a legnagyobb károkat, ugyanakkor az alagutakban és völgyhidakon vezető, a belga fővárost Kölnnel összekötő gyorsvasút vonala csak rövid időre vált használhatatlanná. 

Számos viszonylatban a károk helyreállítása azonban augusztus végéig húzódhat.

Németországban nagyobb károk keletkeztek, a Deutsche Bahn szerint mintegy 600 kilométeres szakasz és 80 állomás nem használható. A legnagyobb pusztítás az Ahr-völgyében keletkezett, de fennakadások tapasztalhatóak Eifel régiójában és a Ruhr vidéken is, ahol a fontos vasúti csomópont Hagent is elöntötte a víz, így az állomás is bezárt. 

A dpa hírügynökség jelentése szerint csak a vasúti károk javítása 1,3 milliárd eurós költséget jelenthet az országban.

Németország szomszédai is megszenvedték a vihart, így július 18-án leállt a közlekedés a Prága-Drezda viszonylaton az Elba áradása miatt, de Hollandia déli része és Svájc is tapasztalt fennakadásokat a vasúti közlekedésben.

Az Európában szokatlan heves esőzések, amik a klímaváltozás miatt valószínűleg egyre gyakoribbak lehetnek rámutatnak az infrastruktúra hiányosságaira, hiszen annak kialakítása során ezekkel nem számoltak az építők.

 

Németország vasút esőzések klímakatasztrófa klímaváltozás áradás
Ezek is érdekelhetik
Kapcsolódó cikkek