Nemzetközi gazdaság

Kórházba került Bolsonaro

Jair Bolsonaro brazil elnököt bélelzáródással helyi idő szerint szerdán egy Sao Paulo-i kórházba szállították. Az elnök a legújabb orvosi közlemény szerint a vizsgálatok alapján "konzervatív klinikai kezelésben" részesül.

A klinikai, laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokat követően az elnök egyelőre kórházban marad

– olvasható a a Vila Nova Star magánkórház orvosi csapatának közleményében.

Fotó: Joedson Alves / MTI/EPA-EFE

Annak felmérésére, hogy szükség lesz-e sürgősségi műtétre, az elnöki hivatal közleménye szerint további vizsgálatok szükségesek. A 66 éves elnök szerdán először a brazil hadsereg fővárosi kórházába került 10 napja tartó csuklási rohama miatt, ahol intenzív osztályon ápolták, majd elővigyázatosságból intubálták a rádiónak nyilatkozó fia, Flavio Bolsonaro szenátor elmondása alapján.

Szerda késő délután előbb a Sao Paulo-i Congonhas repülőtérre, majd onnan mentővel a helyi Vila Nova Star kórházba szállították. Bolsonaro a múlt héten beszélt először csuklási problémáiról egy fogászati implantátum behelyezését követően.

Amióta a radikális jobboldali vezetőt a 2018 szeptemberi elnökválasztási kampány közepén egy merénylő hasba szúrta, Jair Bolsonaro már hat műtéten esett át, ebből öt az emésztőrendszerét érintette.

A merénylőt – akit jelenleg egy szigorúan őrzött börtön pszichiátriai osztályán tartanak fogva – aki a baloldali Szocializmus és Szabadság Pártjának (PSOL), előtte pedig Luiz Inacio Lula da Silva korábbi brazil elnök politikai szervezetének, a Munkások Pártjának (PT) volt egykori tagja az orvosok "téveszmés rendellenességekkel" diagnosztizálták és a bíróság is cselekvőképtelennek nyilvánította.

Bolsonaro korábbi nyilatkozata szerint előre megtervezett, politikailag támogatott merényletről volt szó, és ezt egy csütörtöki, az egészségi állapotáról szóló Twitter üzenetben is megismételte.

A brazil elnök 2020 júliusában koronavírusos lett, de csak enyhe tünetekei voltak, és akkor nem kellett kórházba szállítani. Az államfő mostani kórházi kezelésére brazil belpolitikai válság közepette került sor, amely elnöki népszerűségét is megtépázta, miután korrupciós vádak merültek fel a brazil kormánynak a koronavírus-járvány kezelése érdekében kötött szerződéseivel kapcsolatban.

A kormány egészségügyi válságkezelési intézkedéseit immár közel három hónapja vizsgáló szenátusi vizsgálóbizottság mandátumát 90 nappal meghosszabbították. 

A 2022-es brazil elnökválasztás előtti legfrissebb felmérések szerint Lula korábbi elnök valószínűleg legyőzné Jair Bolsonarót.

Brazíliában már több mint 19 millió koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, és a világjárvány több mint 535 ezer emberéletet követelt az országban.

kórház Jair Bolsonaro Lula Brazília
Kapcsolódó cikkek