Nemzetközi gazdaság

Mégis kaphat BioNTech-vakcinát Tajvan

A TSMC és a Foxconn 5-5 millió adag Covid-vakcinát rendelt a BioNTech-től, miután füstbe mentek a tajvani kormány és a német cég tárgyalásai.

Miután a tajvani kormányzat saját állítása szerint hónapok óta eredménytelenül próbált Covid-vakcinához jutni a német BioNTech gyógyszergyártótól, végül az ország két gigacége az Apple-beszállító Foxconn és a világ egyik vezető csipgyártójaként ismert TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) vágta át a gordiuszi csomót – írja a Reuters.

Fotó: AFP

A két vállalatnak ugyanis annak ellenére sikerült 5-5 millió adag oltóanyag szállításáról megállapodnia a német céggel, összesen 350 millió amerikai dollár értékben, hogy a szigetország politikai vezetése szerint Peking idén már meghiúsított egy hasonló szerződéskötést a tajvani kabinet és a BioNTech között.

A mind a Kínai Népköztársaságban, mind a tajvani Kínai Köztársaságban politikai kérdésként kezelt vakcinabeszerzés ügyében a 23,5 milliós lakossággal rendelkező ország végül a lassú oltási kampány – eddig mindössze a tajvaniak 10 százaléka kapta meg az első dózist – következtében egyre növekvő helyi elégedetlenségre tekintettel mozdult el a holtpontról júniusban, amikor engedélyezte a nagyvállalatoknak az önálló vásárlást. Ráadásul két legyet ütöttek egy csapásra, hiszen a cégek közölték, ingyenesen bocsátják az oltóanyagot az állam rendelkezésére.
Az ügylet létrejöttét a BioNTech mainzi központja és a cég kínai képviselője, a sanghaji Fosun gyógyszeripari vállalat is megerősítette, jóllehet részleteket nem árultak el.

A mainzi központ egyébként a megállapodásról kiadott tájékoztatóban Tajvant tajvani régióként említette, amivel eleget tett a területet Kína részének tekintő Peking elvárásának.

A TSMC és a Foxconn ugyanakkor közös közleményükben azt is megosztották a nyilvánossággal, hogy a közvetlenül Németországból feladott első szállítmányok leghamarabb szeptember végén érkezhetnek meg Tajvanra.

Terry Gou, a Foxconn vezérigazgatója Facebook-oldalán elégedettségét fejezte ki a megegyezés miatt. Szerinte amúgy Kína nem akadályozta a tárgyalásokat. Gou azt is kiemelte a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében, hogy a vakcinák németországi származási helye növeli a tajvani társadalom bizalmát, és így nagy eséllyel hathat közre a járvány csillapításában.

Tajvan nem csupán a BioNTechtől kíván Covid-oltóanyagot beszerezni, több millió adagot rendeltek az AstraZenecatól és a Modernától is.

Sőt, az Egyesült Államok és Japán is adományozott összesen 5 millió dózist a szigetországnak. Ezen kívül a tajvani kormány szóvivője 15 millió újgenerációs Moderna-vakcinát kíván rendelni 2022-re és 2023-ra.
A BioNTech-hel folytatott tárgyalásokról kiszivárgó információk szerint a TSMC részvétele, valamint az adományozások megnehezítették Kína számára, hogy gátolja a megegyezést.

Tajvan BioNTech Covid-vakcina foxconn Kína TSMC
Kapcsolódó cikkek