Nemzetközi gazdaság

Nőtt az építőipar Európában

A vártnál alacsonyabb, de így is robusztus az európai építőipar növekedése.

Az euróövezet építőipara 13,6 százalékkal bővült májusban éves alapon, az áprilisi, felfelé módosított, rekord mértékű 45,2 százalékos növekedés után – közölte az Eurostat. Az elemzők 18,9 százalékos emelkedést vártak májusra. Az így is jelentős emelkedés az alacsony bázisévnek és az euróövezeti gazdaság válságból való folyamatos kilábalásának az eredménye.

Fotó: Vemi Zoltan / Vg

A magasépítési aktivitás 15 százalékkal emelkedett májusban, szemben az áprilisi 46,1 százalékos felíveléssel, míg a mélyépítési munkák 7,2 százalékkal növekedtek az áprilisi 34,4 százalék után. Havi alapon az építőipari termelés májusban 0,9 százalékkal nőtt, szemben az áprilisi 0,4 százalékos csökkenéssel. Az egészében 0,7 százalékos volt a havi növekedés, és 11,6 százalék a tavalyi év májusához mért bővülés.

Az uniós tagállamok között, az építőipari termelés legnagyobb éves növekedését Franciaországban (23,9 százalék), Ausztriában (21 százalék) és Magyarországon (18,7 százalék) rögzítették, míg a legnagyobb visszaesés Svédországban (-5,2 százalék és Szlovéniában (-2,6 százalék) volt. Ugyanakkor a statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, 11 országból ugyanis nincs májusra vonatkozó adat.

Fotó: Eurostat

Az elérhető adatok alapján májusban a legnagyobb havi növekedés Franciaországban volt (5,4 százalék), majd Lengyelország (3,8 százalék) és Csehország (3 százalék) következett. A legnagyobb havi csökkenést Szlovéniában mérték (7,5 százalék), amelyet Románia (-5,8 százalék) és Bulgária (-2,4 százalék) követett.

A 2020-as év egészét tekintve az euróövezetben 5,7 százalékkal, az unióban pedig 5 százalékkal esett vissza az építőipari termelés az előző évhez képest.

Európai Unió építőipari termelés euróövezet
Kapcsolódó cikkek