Nemzetközi gazdaság

Robbanás rázta meg a dubaji kikötőt

Szerda este robbanás történt a dubaji Jebel Ali Portban az egyik hajót, mely 130 konténert szállított, amik közül 3 gyúlékony anyagokat tartalmazott. A hatóságok szerint a tüzet 40 perc alatt sikerült eloltani.

A hajó épp kikötéshez készülődött az eset idején és szerencsére a 14 fős legénységet még a robbanás előtt sikerült evakuálni – írja a Daily Times. Az emirátus rendőrfőnöke szerint hőség vagy súrlódás okozhatta a robbanást az első jelentések szerint.

A kikötő a robbanást követően zavartalanul működik a kikötőt üzemeltető DP World szerint, ugyanakkor a helyi lakosok arról számoltak be, hogy a detonációt követően a lökéshullám megrázta az ablakokat és nagy narancssárga lángcsóvát láttak. A közösségi médiában számos fotó és videó látható az esetről.

Fotó: GOVERNMENT OF DUBAI MEDIA OFFICE / AFP

A kikötő nem csak globális központ, de az emirátusok kapuja is, melyen keresztül számos létfontosságú termék érkezik. Egyelőre nem tudni, hogy a robbanás mekkora károkat okozott a környező hajókban és a kikötői infrastruktúrában. A Jebel Ali szabad zónában 8 ezer vállalat tevékenykedik, mely az emírség GDP-jének 23 százalékát adja.

Dubaj Dubaj Emirség Jebel Ali Port Egyesült Arab Emirátusok
Kapcsolódó cikkek