Nemzetközi gazdaság

Új univerzumba repítené a Facebookot Zuckerberg

Mark Zuckerberg a metaverzumba repítené a cégét, ami maga lehet a „megtestesült internet”. A kormányzati szabályozás azért nehezítheti a tervek keresztülvitelét.

Június végén ambíciózus új kezdeményezésről értesítette virtuális üzenetben Mark Zuckerberg a Facebook dolgozóit – írja a The Verge. Az elképzelés szerint a jelenleg összekötött alkalmazások hálózatán jóval túlmutató projekt keretében a Facebook összekapcsolódó élményeket nyújtó, futurisztikus metaverzum céggé válna.

Fotó: AFP PHOTO / GERARD JULIEN / AFP

A fogalmat a sci-fi szerző Neal Stephenson Snow Crash című regénye tette ismerté, gyakorlatilag a virtuális és a fizikai világ keverékeként kell elképzelni, a kiterjesztett valóság segítségével.

A The New York Times írása szerint a Fortnite-tól az Animal Crossingig számos játék használ már elemeket a metaverzumból, amit a játékokat gyártó Epic Games vezérigazgatója is lelkesen támogat.

A kockázati tőkés Matthew Ball tavalyi esszéje szerint a metaverzumnak állandónak, szinkronizáltnak és élőnek, mindenki számára nyitottnak, önálló gazdasággal rendelkezőnek, a fizikai és virtuális világot egyaránt magába foglalónak kell lennie többek között, ami korábban nem látott mértékű módon teszi lehetővé az adatok élmények platformok közötti átjárást. A metaverzum Zuckerberg szerint a megtestesült internet lehet, amit decentralizáltan működtetnek vállalatok sokaságai.

A nagyravágyó tervvel Zuckerberg azonban egy olyan pillanatban állt elő, amikor a vállalatát egyre gyakrabb kritikák érik és fokozódik a trösztellenes nyomás azon, ami a WhatsApp és az Instagram elvesztéséhez is vezethet.

metaverzum kiterjesztett valóság Facebook
Kapcsolódó cikkek