Az argentin kormány október végéig meghosszabbította a marhaexportra vonatkozó korlátozásokat a hazai ellátás támogatása céljából, valamint annak érdekében, hogy megakadályozza helyi élelmiszerárak drágulását — írja a Reuters.

Fotó: AFP

Az intézkedésre három hónappal a félidős választások előtt kerül sor, a baloldali Alberto Fernandez elnök ugyanis mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje az élelmiszerek hirtelen drágulását, mely rontaná pártjának esélyeit a következő választásokon.

A kormány júniusban döntött néhány marhafajta kivitelének korlátozásáról, és augusztus végéig megfelezte a kivitelre szánt marhahús mennyiségét.

Rövid távon szükséges az exporttermékek korlátozása, hogy az argentin marhahús a hazai fogyasztók számára is elérhető maradjon, figyelembe véve a fogyasztói árak emelkedését

— jelentette ki a kormány.

Az intézkedés feszültséget szított a kormány és a befolyásos farmszektor között, Argentína ugyanis a világ ötödik legnagyobb marhaexportőre és Kína kulcsfontosságú beszállítója. Továbbá a feldolgozott szója egyik legnagyobb exportőre és jelentős gabona- és kukoricatermelő is.

A dél-amerikai országot évek óta magas sújtja, mely éves szinten magasabb mint 50 százalék, ráadásul az ország nemrég mászott ki a 2018-as recesszióból.