Nemzetközi gazdaság

Duplázta értékét a Bolt

A Bolt legújabb finanszírozási körében 600 millió euró érkezett a vállalathoz. A társaság az online bevásárlás területén terjeszkedne, de a későbbiekben még több igényt lefedő szuper alkalmazássá szeretne válni.

Tőkebevonásról számolt be a Bolt hétfőn, melynek keretében 600 millió eurónyi tőke érkezett a vállalathoz – írja a CNBC. A tranzakció így 4,75 millió dollárra értékeli a céget, ami a legutóbbi tőkeemelés során elért 2 milliárd dollár több mint kétszerese.

Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto  / NurPhoto via AFP

A friss tőkét a cég az online bevásárlás területén történő terjeszkedésre használná. Az eredetileg az Uber versenytársának szánt észt hátterű alkalmazás a koronavírus-járvány hatására jelentősen átalakult, így a korábban csak kis súlyt képviselő ételrendelés jelentősége megnőtt. A cég emellett foglalkozik elektromos rollerek üzemeltetésével is.

A cég most az online bevásárlás területén szeretne erősíteni, és azt ígéri, hogy 15 percen belül a rendelőnél lesznek a megrendelt termékek. A szektorban komoly verseny dúl, így például a Bolt egyik versenytársát, a török Getirt júniusban 7,5 milliárd dollárra értékelték. A Bolt 10 európai országban tervezi a szolgáltatás elindítását.

Markus Villig alapító és vezérigazgató szerint a vállalatnak több milliárd dollárnyi tőkét kell még bevonnia, hogy minden igényt kielégítő szuper alkalmazássá válhasson, hiszen az organikus fejlődés túlságosan lassú lehet. A cég 45 országban mintegy 75 millió felhasználót tudhat maga mögött, ugyanakkor kockázatokkal is szembesülhet.

Amikor februárban a brit legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy az Uber dolgozói alkalmazottak, az precedenst teremthet a többi hasonló vállalkozás számára, amilyen a Bolt is, melyek versenyelőnyüket az alkalmazottak független vállalkozói státuszából és az így megspórolt járulékokból építették fel.

tőkebevonás online bevásárlás hakni-gazdaság Bolt Food bolt
Kapcsolódó cikkek