Nemzetközi gazdaság

Lemarad a felnőttképzésben az EU, főleg Közép-Európa

A járvány hatásai visszavetették a felnőttoktatást is.

Jelentősen elmaradt felnőttoktatási céljainak teljesítésétől az (EU) egésze, és Közép-Európa országai az átlagnál is rosszabbul állnak, ami hosszabb távra visszafoghatja a fenntartható növekedést - figyelmeztettek jegyzetükben az Erste csoport elemzői. A felnőttoktatás kiterjesztését a technológiai átalakulás és az automatizálás teszi a fenntarthatóság egyik feltételévé, a közép-európai országokban pedig az elmúlt években a munkaerő nyugatra áramlása és a munkaerő-hiány is növelte a fontosságát.

Fotó: Shutterstock

Még 2009-ben az EU azt a stratégiai célt tűzte ki, hogy a felnőttek részvétele az oktatásban 2020-ra megduplázódjon, legalább 15 százalékot elérve.

Ehhez képest alig nőtt azoknak a 25-64 éveseknek az aránya, akik az elmúlt négy hétben részt vettek képzésben, az EU átlagában 2020-ban mindössze 9,2 százalékra.

A legmagasabb arányt az Eurostat adatai alapján  az északi államok érték el: a svédek 28,6, a finnek 27,3, a dánok 20 százalékot, és rajtuk kívül csak a hollandok, az észtek és a luxemburgiak lépték át a 15 százalékos határt. 

Messze megelőzi a legtöbb EU-tagot Svájc, Izland és Norvégia, a közép-európai országok pedig szinte mind a mezőny második felében helyezkednek el, beleértve Magyarországot is.

Visszaestek még a szlovénok is, akik egy évtizede még az élmezőnybe tartoztak, meghaladva a 15 százalékos rátát, ami 2020-ra megfeleződött, és még így is a legmagasabb Közép-Európában, kivéve a nagyon jól álló észteket.

A sor végén álló Romániában alig kimutatható a felnőttképzésben résztvevők aránya: mindössze egy százalék.

A kontrasztok még élesebbek, ha összevetjük egy 2018-ban született tanulmánnyal, amelyben az Európai Bizottság és az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) azt mérték fel, melyik országban a munkahelyek mekkora részét fenyegeti az automatizáció. A ráták pont az észak-európai országokban voltak a legalacsonyabbak, amelyekben a júliusi Eurostat-adatok szerint a legmagasabb a felnőttképzés aránya.

Norvégiában például az álláshelyek alig több, mint 30 százalékát látták veszélyeztettnek, a sor másik végén álló Szlovákiában viszont ennek a dupláját, több, mint 60 százalékot. 

A friss adatsornak van még egy furcsasága. Az elmúlt másfél évben arról szóltak a hírek, hogy a járvány miatt fellépő válság felgyorsította a digitalizációt és az automatizációt. Ezzel szemben tavaly az egész régióban, és az EU egészében is csökkent a felnőttképzésben résztvevők aránya, amiben minden bizonnyal szerepet játszottak a járvány okozta nehézségek az oktatásban, ugyanakkor ez a visszalépés súlyosbíthatta a képzett munkaerő hiányát bizonyos ágazatokban.

felnőtt képzés versenyképesség Európai Unió
Kapcsolódó cikkek