Nemzetközi gazdaság

Már Athént fenyegetik az erdőtüzek

A tüzek megfékezését a hátráltatja az elmúlt három évtized legforróbb hőhulláma és a feltámadó szél is. A következő napok kritikusak lehetnek, hiszen szerdán akár 40 fokot is meghaladhatja a hőség.

Több ezer embert menekítettek ki Athén északi külvárosaiból, miután a város környékén tomboló tüzek kedd este a szél és a hőség kombinációja miatt új erőre kaptak – írja a Deutsche Welle.

Fotó: Aris Oikonomou / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Az országban az elmúlt három évtized legdurvább hőhulláma tombol, melynek eredményeként tüzek százai kaptak lángra. A lakóövezeteket elérő tűzzel versenyt futó mentőcsapatok több ezer embert szólítottak fel otthonaik elhagyására és a tűzoltók ajtóról ajtóra haladva igyekeztek az utasításoknak érvényt szerezni.

Emellett a lakosságot sms-ben is értesítették és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülőket hotelekben helyezték el. Mivel a hőmérséklet szerdán akár 40 fokig is emelkedhet, az elkövetkező órák kulcsfontosságúak lehetnek. A hatóságok szerint a tüzekben – melyekért a kormány közvetlenül a klímaváltozást tette felelőssé – személyi sérülés nem történt.

A Görögországban tomboló erdőtűz nem az egyetlen az idei nyáron, Törökországban az elmúlt napokban több mint 100 tűz, több mint 100 ezer hektár területet tarolt le és legalább 8 ember halálát okozta. A tüzeket a törökök sem tudták egyelőre megfékezni.

Az idén az erdőtüzek Brazíliától Kanadán át Spanyolországon és Cipruson keresztül Szibériáig és Kaliforniáig.

Görögország erdőtűz klímakatasztrófa Törökország klímaváltozás athén
Kapcsolódó cikkek