Nemzetközi gazdaság

Miniszterelnökké nevezte ki magát a puccsista tábornok

A lépés célja, hogy az ENSZ általános tanácsa elé egy kormány állhasson és így vissza lehessen hívni az előző, elüldözött kormány által kinevezett ENSZ nagykövetet.

Saját magát nevezte ki miniszterelnökké a mianmari katonai juntát vezető Min Aung Hlaing, aki az államot irányító testületet is ügyvivő kormánnyá nevezte ki, ugyanakkor 2023-ra szabad és méltányos választások kiírását ígérte és a szükségállapot megszüntetését is – írja a BBC.

Fotó: Handout / AFPTV / Myawaddy TV / AFP

A junta kritikusai szerint azonban mindez porhintés, és kérdéses az is, hogy kik vehetnek majd részt a belengetett többpárti választásokon, hiszen a tábornok a megpuccsolt Nemzeti Szövetség a Demokráciáért párt támogatóit terroristáknak nevezte. Az ország 1962-es és 1988-as katonai hatalomátvételére még emlékezők tudják, mennyire bízhatnak az ilyen rendszerek által bejelentett szabad választásokban.

A lépésre az előtt kerül sor, hogy az ENSZ általános tanácsa arról döntene a következő hónapban, hogy elismeri-e a puccsista kormányt. Mianmar jelenlegi ENSZ nagykövete az elüldözött kormányhoz lojális, mely szintén nemzetközi elismerést kíván elérni.

Az egymással gyakorlatilag polgárháborút vívó két fél között a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége próbál közvetíteni.

Mianmar puccs ENSZ Min Aung Hlaing
Kapcsolódó cikkek