Nemzetközi gazdaság

Szeptembertől egészségesebb lesz a bébiétel és a zöldség is

Szigorítja az élelmiszerek kadmium-, illetve ólom-tartalmára vonatkozó szabályokat az Európai Bizottság. Augusztus 31-től a jelenleginél kevesebb rákkeltő fémet tartalmazhatnak csak a zöldségek, a gyümölcsök, valamint a bébiételek is.

A többéves tudományos kutatással alátámasztott bizottsági döntés értelmében a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben és olajos magvakban esetlegesen előforduló, rákkeltő környezetszennyező kadmium maximális szintjét csökkenteniük kell az árutermelőknek. A csecsemők és kisgyermek számára készült tápoknak pedig az ólomtartalmát kell a jelenleginél kisebbre csökkenteni. Ezenkívül a bizottság új maximális ólomtartalom szintet állapított meg az erdei gombára, a fűszerekre és a sóra vonatkozóan.

Fotó: BSIP via AFP

Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos a döntéssel kapcsolatban elmondta: 

az egészségtelen táplálkozás növeli a rák kockázatát. A határozat által biztonságosabbá és egészségesebbé tesszük az élelmiszereinket, ahogyan azt az EU rákellenes tervében is vállaltuk. 

Ez egy újabb lépés az uniós élelmiszerláncban már most is magas és világszínvonalú uniós szabványok megerősítése felé – szögezte le.
A szigorúbb határértékeket augusztustól 31-től kell alkalmazni. Azok a termékek, amelyek ezeket a fémeket az új határértékeken túl tartalmazzák, de az új szabályok hatályba lépése előtt kerültek a piacra, február végéig még értékesíthetők.

rákkeltő fémek élelmiszerbiztonság kadmium Európai Bizottság ólom
Kapcsolódó cikkek