A vizsgált időszakban a legnagyobb mértékben a nem élelmiszerek drágultak, amelyek 7,64 százalékkal kerültek többe, a szolgáltatások ára 2,74-dal drágult, míg az élelmiszerek fogyasztói árindexe 2,33-dal emelkedett. Decemberhez mérten az júliusban 4,42 százalék volt, júniushoz képest a fogyasztói árak 0,97 százalékkal nőttek.

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt tizenkét hónapban (2020 augusztusa és 2021 júliusa között) az előző tizenkét hónaphoz képest (2019 augusztusa és 2020 júliusa között) az átlaginfláció 3,1 százalék volt.

A Román Nemzeti Bank (BNR) az idén immár harmadszor módosította felfelé az inflációs várakozását, így az idei év végére 5,6 százalékos fogyasztói árindexre számít.

A jegybank a jövő évi inflációs előrejelzését is emelte, így a korábban jelzett 3,0 százalék helyett 2022 végére 3,4-es fogyasztói áremelkedést valószínűsít.

Az infláció főleg azért emelkedett a korábban valószínűsítetthez képest nagyobb mértékben, mert az energiaárak is gyorsabban nőttek azt követően, hogy az idén liberalizálták a lakossági fogyasztók számára a villamos energia és a gáz árát.

A román jegybank egyelőre a történelmi mélypontnak számító 1,25 százalékon tartja az alapkamatot, erről a BNR igazgatótanácsa a múlt hét pénteki monetáris politikai tanácskozásán döntött.