Amszterdamot Európában a „bűn városának” is hívják. Ideális esetben, vagyis a pandémia előtt, a holland főváros évente turisták millióit látta vendégül, a járvány kitörése óta azonban jócskán megcsappant a látogatók száma – írja a CNBC.

Mindez a helyiek örömére szolgál, hiszen így anélkül kirándulhatnak, kerékpározhatnak, hogy lépten-nyomon turisták tucatjaiba botlanának. A városban működő vállalkozások azonban érhető okokból nem örülnek a jelenlegi helyzetnek, hiszen a turisták a fő bevételi forrásuk.

Amszterdamban legális a kannabisztermékek vásárlása és fogyasztása az úgynevezett coffeeshopokban, vagyis kávézókban. Ezek az egységek attól tartanak, hogy a hatóságok ismét szigoríthatnak a beutazási korlátozásokon, tovább csökkentve ezzel a fizető vendégek körét.

Fotó: NurPhoto via AFP

Nyugodt év volt. Az idei nyár már jobb volt, mint a 2020-as, de még ez sem közelítette meg a járvány előtti időszak forgalmát. Csak francia és német turisták érkeznek, Nagy-Britanniából és Olaszországból kevesen jönnek

– mondta egy coffeeshopban dolgozó férfi a CNBC-nek.

Ebből is jól kirajzolódik, hogy a holland turisztikai ágazat még mindig lábadozik a pandémia ejtette sebekből, és bőven van még mit tenni a teljes felépülésig.

2021 második negyedévében a vendégéjszakák száma 52,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez azonban még így is több mint 35 százalékkal marad el a 2019. második negyedévi adatokhoz képest

– derül ki a ország statisztikai hivatalának adataiból.

Egy kávézólánc vezetője arról számolt be, hogy bár az újranyitás óta növekedésnek indult az üzlet, a csúcsforgalomtól messze vannak.

Az elmúlt hónapokban javult a forgalom, de még mindig messze vagyunk a pandémia előtti teljesítménytől

– mondta. Hozzátette, hogy a kávézók is alkalmazták a vendéglátásra vonatkozó járványügyi szabályokat, úgymint az asztalok közötti megfelelő távolság megtartása és a szabadtéri teraszok használata.

Fotó: ANP via AFP

A holland hatóságok tavaly tavasszal a kávézók bezárása mellett döntöttek. Csak elvitelre lehetett termékeket vásárolni, ami miatt nagy sorok alakultak ki a coffeeshopok előtt. Az illetékesek attól tartottak, hogy a bezárás miatt az értékesítés az utcára tevődhet át, lehetővé téve ezáltal az illegális kábítószer-kereskedelem felvirágzását.

Hollandiában a kábítószerek árusítása illegális, a kormány mindössze a könnyűdrogok árusítását engedélyezi a kávézókban, mindezt szigorú szabályozás mellett.

Tovább nehezíti a kávézók helyzetét, hogy a nyitvatartási idő lerövidült, emellett pedig a vendégek nagy része csak nyáron érkezett, amikor Hollandia is megnyitotta kapuit néhány ország turistái előtt. Sokakat azonban elriasztanak a kötelező PCR-tesztek és a karanténszabályok.

Több kultúra, kevesebb kannabisz

Bár a kávézók mellett a híres amszterdami vörös lámpás negyed, a De Wallen is vonzó célpont a turisták számára, sokan érkeznek a művészet, a múzeumok, valamint a hajózható csatornák festői szépsége miatt.

A városvezetés inkább az utóbbiakat látná szívesen, ezért nekik kedvezne. Femke Halsema polgármester igencsak drasztikus javaslattal állt elő. Kezdeményezi, hogy a vörös lámpás negyedet vigyék a városon kívülre egy erre a célra kialakított „erotikus központba”, a kávézókból pedig tiltsák ki a külföldi turistákat.

Fotó: AFP

A coffeeshopok érhető módon nincsenek elragadtatva az ötlettől.

Ezzel az intézkedéssel lábon lőné magát a város. Amszterdam elveszítené azt az arcát, ami az elmúlt 20 évben annyi turistát idevonzott. Nemcsak a kávézókat érintené nagyon kedvezőtlenül a lépés, hanem a vendéglátóhelyeket és gyorséttermeket is

– mondta az egyik kávézó dolgozója.

Egy másik coffeeshop vezetője hozzátette: a külföldiek kávézókból való kitiltása „nevetséges”, az intézkedés a turisztikai forgalom komoly visszaeséséhez vezetne.