A tárgyalások megszakadása után a Reutersnek adott interjút a Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary, aki elmondta, hogy cége akár évekig is várhat az újabb rendeléssel, ha a gyártó nem csökkenti árait, azonban az Airbusszal kötendő üzletet is valószínűsítette.

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

A listaáron 33 milliárd dollár értékű 250 darab 237 üléses Boeing 737 MAX 10 gépről szóló üzlet kapcsán tegnap szakadtak meg a tárgyalások a fapados légicég szerint, amely sokallta a Boeing által meghatározott árakat.

A Ryanair-vezér elmondta, nem kívánnak több időt pocsékolni a tárgyalásokra sem most, sem 2, 4, 6, 8, 10 év múlva, amíg el nem következik a következő válság. Azonban, ha a Boeing rájön, hogy az árakat versenyképesen kell meghatároznia, azok bármikor újraindulhatnak.

A balesetei miatt novemberig 20 hónapra földre kényszerített 737 MAX-sorozatnak így is a Ryanair a legnagyobb európai vásárlója, a kisebb MAX 8-200-as típusból 210 folyamatban lévő rendelése van.

A kérdésre, hogy középtávon váltana-e a Boeing versenytársa, az Airbus gépei felé, O’Leary elmondta, hogy a B terve inkább az árcsökkenés kivárása, ám mindig ott a lehetőség, hogy az Airbus jelentős beszállítója legyen cégének, ám ezt a kínai COMAC esetében is el tudja képzelni.