Horvát tudósok az Adriai-tenger védelmére szólították fel a helyi kormányt és a parlamentet – írja az infostart.hu.

Fotó: Shutterstock

A horvát tudósok szerint a változásokat nem lehet visszafordítani, az Adriai-tenger hőmérsékletének emelkedése miatt a tenger szintje és a sótartalma is növekvő tendenciát mutat.

Az Adriai-tengerben egyre több nem őshonos faj bukkan fel, amelyek mérgezők is lehetnek, például trópusi halak, algák, baktériumok és kocsonyás organizmusok. 

Mindez a biológiai sokféleség csökkenését eredményezi, miközben egyre gyakoribb jelenség a fitoplanktonvirágzás és a medúzák megjelenése.

A tudósok kiemelték, hogy az éghajlatváltozás mellett a turizmus is negatív hatással van az Adria ökoszisztémájára, a szennyvízzel és az intenzív mezőgazdasági tevékenységgel nagymértékű káros anyag kerül a tengerbe. Mindemellett a part menti építkezések is veszélyt jelentenek a tengerre. 

A műanyagok és egyéb hulladékok is komolyan veszélyeztetik az élővilágot, amely hosszú távon az emberek egészségére és a tengeri élővilág minőségére is hatással van.

A tudósok célja, hogy az illetékes intézmények konkrét intézkedéseket hozzanak a probléma megoldására. Többek között egy tudományos tanácsadó testület felállítását javasolják, amely szerepet vállalna a védelmi intézkedések és a vonatkozó jogszabályok kidolgozásában.