A kínálati oldalon kialakult szűk keresztmetszetek miatt a korábban vártnál valószínűleg lassabban növekszik az idén a világgazdaság teljesítménye

– áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott friss, felülvizsgált globális előrejelzésében.
A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy 2021 egészében a globális hazai össztermék (GDP) 6 százalékos emelkedésével számol.
A Fitch hangsúlyozza: ez is rendkívül gyors ütemű világgazdasági növekedésnek számít, de az előző, júniusban összeállított globális előrejelzése még 6,3 százalékos idei emelkedést valószínűsített, vagyis azóta 0,3 százalékponttal rontotta a világgazdasági idei bővülésére szóló becslését.

A Fitch Ratings londoni elemzői a globális átlagon belül a fejlett ipari térségben 5,3, a feltörekvő gazdaságokban 7,1 százalékos GDP-növekedést várnak az idén.

Júniusi prognózisukban még 5,7, illetve 7,3 százalékos bővülés szerepelt erre a két térségre.

Fotó: Shutterstock

A kínai növekedés kiszűrésével a ház 5,8 százalékos átlagos idei emelkedést valószínűsít a feltörekvő térségben.
A tanulmány hangsúlyozza: 

a feltörekvő gazdaság e számítási módszerrel előre jelzett idei növekedése és a fejlett ipari térségben várt átlagos GDP-bővülés közötti 50 bázispontos különbség 2015 óta a feltörekvő térség legalacsonyabb növekedési többlete a fejlett gazdaságokéihoz mérve.

A Fitch Ratings közölte: az előző előrejelzésében szereplő 6,8 százalékról 6,2-re csökkentette az amerikai gazdaság idei növekedésére adott prognózisát.
A tanulmány szerint ezt a felülvizsgálatot jórészt a vártnál gyengébb idei második negyedévi reálnövekedés indokolja, annak ellenére is, hogy ugyanebben az időszakban a nominális hazai kereslet éves szintre vetítve nagyon gyors ütemben, 14,4 százalékkal nőtt az amerikai gazdaságban.
A Fitch a kínai gazdaság idei növekedési teljesítményére szóló előrejelzését 8,4 százalékról 8,1-re vette vissza, a jövő évi kínai GDP-bővülésre adott becslését 5,5-ről 5,2-re rontotta.
Az utóbbi időben ugyanis egy sor jelzőszám utal arra, hogy a kínai hazai kereslet a korábban vártnál meredekebb ívben lassul, elsősorban az ingatlanszektorban – áll a hitelminősítő indoklásában.

A Fitch Ratings ugyanakkor javította az euróövezeti gazdaságra adott növekedési előrejelzését: csütörtöki prognózisában az eddig várt 5 százalék helyett 5,2-es átlagos GDP-bővülést valószínűsített a valutaunióban 2021-re.
A hitelminősítő szerint ez azt tükrözi, hogy

a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások utáni újranyitás a vártnál nagyobb lendületet adott az euróövezeti gazdaság aktivitásának az idei második negyedévben, mindenekelőtt Olaszországban és Spanyolországban.

Németországban ugyanakkor az euróövezeti átlagnál intenzívebb hatást gyakoroltak a feldolgozószektor beszállítói oldalán tapasztalt szűkös keresztmetszetek.
A Fitch ennek figyelembevételével az eddig várt 4,2 százalékról 3,6-re csökkentette a német gazdaságra érvényes idei növekedési előrejelzését.
Csütörtöki prognózisában a Fitch Ratings nem tért ki külön a közép-európai EU-gazdaságokra.
A cég azonban nemrégiben megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósság-kötelezettségeinek „BBB” szintű, stabil kilátású osztályzatát, és ennek indoklásában közölte:

várakozása szerint a magyar GDP-érték az idén 6,5, 2022–23-ban évi átlagban 4,8 százalékkal növekszik reálértéken.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja új regionális prognózisában ennél gyorsabb, 7 százalékos idei egész éves növekedését valószínűsített a magyar gazdaságban.