Nemzetközi gazdaság

Három évtizedes csúcson a német infláció

Németországban az éves infláció 4,1 százalékra emelkedett szeptemberben.

Németországban a fogyasztói árak éves inflációs rátája szeptemberben 4,1 százalékra gyorsult az augusztusi 3,9-ről, ami 1993 decembere óta a legmagasabb érték, de még így is elmaradt a 4,2-es piaci várakozástól. Az előző hónappal összevetve nem változtak az árak – derült ki a Destatis előzetes adataiból. A szeptemberi adat tovább növeli az inflációs nyomással kapcsolatos aggodalmakat Európa legnagyobb gazdaságában. 

Fotó: Shutterstock

Az EU-harmonizált fogyasztói árindex (HICP) szeptemberben szintén 4,1 százalékkal emelkedett, míg a havi összevetésű érték 0,3-es növekedést jelez.

A 2021 júliusa óta tartó magas éves inflációs értékeknek számos oka van, amelyek között szerepel a 2020-ban visszaeső árak miatti alacsony bázis. Ezzel összefüggésben különösen az ideiglenes áfacsökkentés és az ásványolajtermékek árának korábbi erőteljes esése okoz most felfelé ható nyomást az éves inflációs rátára. A szokásos piaci fejlemények mellett további tényezők voltak a karbonkvóták árazásának 2021 januárjától történő változása és a válság okán kialakult ellátási zavarok hatásai.

Németország infláció Destatis magas infláció fogyasztói árindex
Kapcsolódó cikkek