Nemzetközi gazdaság

Hidegzuhany az amerikai munkaerőpiacon

Szakad a dollár, még egyharmada se volt az elemzői várakozásnak az augusztusban a magánszektorban teremtett munkahelyek száma.

Az egyhónapos mélypontot kéthónaposra cserélte a dollár az euró ellen, nagyot szakadva, miután az amerikai munkaügyi minisztérium borzasztóan gyenge NFP foglalkoztatási adatokat tett közzé augusztusra.

A nem mezőgazdasági vállalkozások munkahelyeinek a száma mindössze 235 ezerrel emelkedett (a júliusi 1,053 millió után), ami kevesebb, mint a harmada az elemzői konszenzus előrevetítette 750 ezernek, egy háromhónapos javulási folyamatot törve meg.

Fotó: AFP

Az amerikai munkaügyi minisztérium havi statisztikája (NFP) a nem mezőgazdasági vállalkozások foglalkoztatási adatairól a legnagyobb figyelem övezte munkaerőpiaci adat az Egyesült Államokban. A Federal Reserve nem definiálta részletesen teljes foglalkoztatottsági célját, de a munkahelyteremtés dinamikája a magánszektorban minden bizonnyal meghatározó tényező. Alakulásának jelentős szerepe lehet abban, mikor kezdi el visszafogni havi 120 milliárd dolláros kötvényvásárlásait a Fed. A gyenge augusztusi NFP adat jelentősen megnövelte annak a valószínűségét, hogy szeptember végi ülésén a jegybank még nem jelent be változást a pénzbőség-teremtő kötvényvásárlások ütemében.

A dollár az Investing.com adatai szerint 1,191 közelébe szaladt 1,187 környékéről az euró ellen az adatok után, majd 1,188 környékére pattant vissza. A 10-éves amerikai államkötvény hozama 1,299 százalékról 1,321 százalékra emelkedett.

Egyesült Államok foglalkoztatás dollár munkaerőpiac Federal Reserve - Fed NFP
Kapcsolódó cikkek