A pekingi kormány a koronavírus első megjelenésekor drasztikus eszközökkel lépett fel a kórokozó terjedésének lassítása érdekében. Az először Hupejben, majd az ország más tartományaiban is bevezetett szigorú vesztegzárnak köszönhetően a járvány első hullámát viszonylat gyorsan meg tudták törni. A járvány második hullámát már egy helyben fejlesztett és engedélyezett vakcinával, a Sinopharm koronavírus elleni oltással várták a hatóságok. Azóta hat másik oltóanyagot helyeztek forgalomba az országban – ezekkel oltják a 12 évesnél idősebb korosztály tagjait, nem csak Kínában.

Fotó: Shutterstock

A tömeges oltási kampány 10 hónappal ezelőtti indulása óta 2,16 milliárd adag vakcinát adtak már be, amivel, a csütörtökön közzétett adatok alapján, 1,01 milliárd ember biztosították a koronavírus elleni védettséget – adta hírül a Bloomberg. Ez az ország teljes lakosságának több mint 70 százaléka. A főváros lakosságának 97 százaléka, Sanghaj lakosságának pedig közel 80 százaléka szerzett már védettséget a koronavírussal szemben a rendelkezésre álló oltások révén. A világszinten is magas átoltottsági arány ellenére a pekingi kormány, a régió más országaival szemben, nem tervez enyhíteni a járványügyi intézkedéseken.

Fotó: Li An / Xinhua via AFP

Már csak azért sem, mert a delta variáns terjedésével nőnek az aggodalmak a Kínában elérhető oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban, miután az ország déli régióiban egyre újabb járványgócokat azonosítanak a hatóságok – legutóbb épp Fucsien tartományban, ahol már Csangcsun mellett három másik nagyvárosban is azonosították a koronavírus delta variánsát. Fucsien mellett délnyugati Jünnan tartomány több városában is vesztegzárat vezettek be és a lakosság tömeges tesztelésébe kezdtek, miután ott is találtak egy koronavírus-fertőzöttet

A stratégiát a kínai járványügyi központ is támogatja; az elmúlt időszakban többször is felhívták a pekingi kormány figyelmét arra, hogy a csak úgy tartható fenn, ha a tömeges oltási kampány folytatása mellett szigorú karanténintézkedésekkel elszigetelik a lokális járványgócokat. A lakossági fogyasztás jelentős korlátozásával járó járványügyi intézkedések ugyanis már így is visszavetették a kínai gazdaság teljesítményét; augusztusban a kiskereskedelmi forgalom a vártnál nagyobb mértékben, 2,5 százalékkal esett vissza, és az ipari-kereskedelmi központokban bevezetett vesztegzárak miatt az ipar teljesítmény is visszaesett.