Kína lezárta harmadik legnagyobb teherkikötőjét, a Ningpo-Csousan kikötőt, miután azonosítottak egy koronavírus-fertőzöttet. A teherkikötő Meishan terminálján — mely kulcsszerepet játszik az Európába és Észak-Amerikába exportált áruk szállítmányázásában — minden bejövő és kimenő forgalmat felfüggesztettek szerdán — írja a CNBC.

Fotó: Xinhua / AFP

Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy nem zárhatók ki újabb lezárások, amennyiben Kína továbbra is a zéró tolerancia elvét alkalmazza a a koronavírussal szemben, ugyanakkor az alkalmazott járványkezelési módszer súlyos terhet róhat a globális ellátási láncokra, amelyeket Kínában a konténerhiány eleve hátrányosan érintett. Az áruszállítási problémákat tovább tetézték a Szuezi-csatornában elakadt Ever Given okozta fennakadások, valamint a koronavírusos esetek miatti egyre gyakoribb lezárások. Tekintve, hogy Ningpo-Csousan kikötő a harmadik legnagyobb teherkikötő a világon, az elemzők úgy vélik, a következő negyedévben további késedelmek várhatók a szállítási folyamatokban.

 Júniusban a Jantian terminál lezárása miatt az 70 százalékkal csökkent, a szállítmányok feldolgozási ideje pedig három helyett kilenc napot vett igénybe. 

Az elemzők szerint drágulni fog a konténerkapacitás, melynek következtében a szállítók a fogyasztókra terhelhetik a költségeket, ezáltal erősítve a globális szinten megfigyelhető inflációs folyamatokat. Mario Ciabarra, a Quantum Metric adatelemző cég vezérigazgatója szerint a leállások nemcsak a szállítmányozási folyamatokat és a vásárlókat érinthetik hátrányosan, hanem a gyártókat is, akiknek szüksége van importált alkatrészekre. 

Fotó: Shutterstock

Kína a zéró tolerancia elvét alkalmazza a járványkezelésben, emiatt egyetlen pozitív teszt is elegendő ahhoz, hogy fontos csomópontokat lezárjanak. A járványügyi adatok romlottak az elmúlt időszakban, hétfőn 140 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, amire január óta nem volt példa. A kínai hatóságok tömeges tesztelést rendeltek el országszerte, és korlátozó intézkedéseket vezettek be a nagyvárosokban, többek közt Pekingben is.