Szlovénia új nemzeti légitársaságot alapíthat a Magyar Nemzet írása szerint. A lap állítását arra alapozza, hogy James Hogant, az Etihad Aviation Group korábbi elnökét és Mlađan Dinkić korábbi szerb gazdasági minisztert, jelenleg az MD Solution tanácsadó cég tulajdonosát látták, amint meglátogatták az ország kormányzatának épületét.

Fotó: Jure Makovec

A tanácsadók montenegrói látogatását követően jött létre az Air Montenegro, és a hírek szerint Szlovéniát is ebben szeretnék segíteni, 400 ezer euróért. A szlovén kormány választása azért eshetett a párosra, mert a közreműködésük során létrejött Air Serbia sokkal sikeresebben működik, mint elődje, a JAT Airways, mely 2013 őszén került az Etihad Airways irányítása alá, és már 2014-ben 2,7 millió eurós adózás utáni nyereséget ért el, míg az első teljes üzleti év során 87 százalékos növekedést tudott felmutatni az árbevétele terén.

Az ország légi közlekedése komoly válságban van, részben a nemzeti légitársaság hiánya, részben a koronavírus-járvány miatt. Az Adria Airways 2019-es csődjét követően az azóta lemondott miniszterelnök Marjan Šarec nem kívánta megkockáztatni egy újabb nemzeti légicég alapítását, ám a mostani gazdasági miniszter, Zdravko Počivalšek az elmúlt három évben folyamatosan szorgalmazta az Adria Airways 2.0 létrehozását, ám ezt az év elején levették a napirendről. A tanácsadók feltűnése azt jelezheti, hogy változott a helyzet.