Jelentősen növelte nyereségét a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója a harmadik negyedévben.

Fotó: Sam Yeh / AFP

A cég adózott eredménye 13,8 százalékkal, 156,3 milliárd tajvani dollárra (5,5 milliárd dollár) nőtt, ami jóval nagyobb mint a szakértői várakozások 149 milliárd tajvani dolláros átlaga.

A bevételek terén a TSMC 22,6 százalékos bővülést ért el, így 14,88 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le a szeptember végével zárult negyedévben, megközelítve a cég 14,6-14,9 milliárd dolláros várakozásainak felső szintjét.

A csipgyártás sokat profitált a koronavírus-járványból, hiszen az otthonaikba kényszerülő emberek több számítástechnikai eszközt vásároltak, míg a vállalatok a távmunkában dolgozói alkalmazottak számára igyekeztek nagyobb sávszélességet biztosítani.

A TSMC termékeit többek között olyan termékekben használják, mint az Apple 5G képes modellje, az iPhone 13, de grafikus csipeket és mesterséges intelligenciát kiszolgáló csipeket is gyárt a vállalat.

A napokban hozta nyilvánosságra a félvezetők gyártóit tömörítő szövetség, a SIA, hogy augusztusban 47,18 milliárd dollár értékben értékesítettek félvezetőket a világon, ami 29,7 százalékkal felülmúlta a tavaly augusztusi 36,38 milliárd dollárt. Havi összevetésben a növekedés 3,3 százalék volt, a júliusi 45,66 milliárd dollárral összevetve.