A kínai bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme az idei harmadik negyedévben elmaradt az elemzők által várt 5,2 százalékostól, és jelentős lassulást mutatott a második negyedévben regisztrált 7,9-es bővüléshez képest. A éves bázison számítva 4,9 százalékos lett.

Fotó: Peter PARKS  / AFP

Az ipari termelés a várt 3,8-nél kisebb mértékben, mindössze 3,1 százalékkal nőtt, de a kiskereskedelem forgalma a vártnál (3,5) erősebben, 4,4-del bővült. A beruházások az év első kilenc hónapjában az előre jelzett 7,8 százaléknál mérsékeltebb ütemben, 7,3-del növekedtek.

A vártnál gyengébb gazdasági teljesítményt a Kína területén pusztító természeti katasztrófák (súlyos árvizek), a járványhelyzet (az országban szórványosan felbukkanó koronavírus-járványgócok) és a szeptember óta tartó energiaellátási problémák okozták – derült ki a kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adataiból.

A július–szeptemberi adat a leggyengébb volt a tavalyi harmadik negyedév óta, amikor a kínai szintén 4,9 százalékkal nőtt. Kína mindazonáltal már a hatodik egymást követő negyedévben regisztrált gazdasági bővülést a világjárvány okozta visszaesés után.

Tavaly az első negyedévben a járvány következtében a kínai gazdaság 6,8 százalékkal zsugorodott, a tavalyi második negyedévre azonban már sikerült 3,2-es növekedést elérni. Kína ráadásul a világ jelentősebb gazdaságai közül egyedüliként tudott gazdasági bővülést elérni 2020-ban.

Negyedéves összevetésben a kínai GDP növekedése 0,3 százalékosra gyengült az idén július–szeptemberben. Elemzők 0,5-es bővülésre számítottak az április–júniusi 1,3 százalékos növekedést követően.

Az első három negyedévet tekintve a kínai GDP 9,8 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A tavalyi, 2,3-es GDP-bővülést követően Peking erre az évre 6 százalék feletti növekedést irányzott elő, a gazdaság egészséges fejlődését megcélozva.

A gazdasági helyreállást a harmadik negyedévben az ország egyes részeit sújtó áradások, valamint a szórványosan felbukkanó járványgócok megfékezésére alkalmazott korlátozó intézkedések mellett elsősorban az egekbe szökött nyersanyagárak, az áradások miatt keletkező szénhiány, illetve az ennek nyomán sok helyen bevezetett energiahasználati korlátozások, továbbá az ország második legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számító China Evergrande-csoport eladósodásából fakadó ingatlan- és pénzpiaci bizonytalanságok hátráltatták.