Újabb dollárkötvények utáni hozam kifizetését mulasztotta el a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport, három héten belül már a harmadikat, felerősítve azokat a félelmeket, hogy más ingatlanfejlesztők is bajba kerülhetnek. A második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztőnek összesen 148 millió dollárt kellett volna kifizetnie közép-európai idő szerint kedd reggel hat óráig a következő három év áprilisában lejáró kötvények után, ám ez nem történt meg — értesült a Reuters hírügynökség több kötvénytulajdonostól.

Fotó: Vivian Lin / AFP

Szeptember utolsó napjaiban 83,5 millió, majd 47,5 millió dollár kamat folyósítása maradt el.

A vállalatnak a határidő lejárta után még 30 nap türelmi idő áll rendelkezésére, hogy kifizesse a kamatokat, vagy különben törlesztési csődbe megy.

A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője 305 milliárd dollárral tartozik hitelezőinek, és kifogyott a készpénzből. Az Evergrande tetemes adósságából a külföldiek részesedése nagyjából 20 milliárd dollárt tesz ki.

Egyes befektetők attól tartanak, hogy ha fizetésképtelenné válik és összeomlik a vállalat, az megrengetheti a kínai pénzügyi rendszert, és hatása tovaterjedhetne az egész világra.

Más kínai ingatlanfejlesztőknek 92,3 milliárd dollárt kell visszafizetniük jövőre lejáró kötvényeik után.

További csődökre számítunk, ha a likviditási problémák nem javulnak jelentősen

 — írta a CGS-CIMB szingapúri brókercég egy jegyzetben, hozzátéve, hogy a gyengébb hitelminősítésű fejlesztők nehezen jutnak újabb hitelekhez.

Az Evergrande, majd a sencseni székhelyű Fantasia csoport után újabb ingatlanfejlesztők, a kisebbek közé tartozó Modern Land és a Sinic sem tudja kifizetni az októberben esedékes kamatokat.

A Modern Land hétfőn azt kérte a kötvénytulajdonosoktól, hogy az októberben esedékes kamatokat hadd fizethesse ki három hónap múlva. A Sinic pedig annyit közölt, hogy a jövő héten valószínűleg nem tud fizetni.

Ámbátor a figyelem alapvetően a kínai ingatlanfejlesztők dollárban fennálló adósságának törlesztésére irányul, a piaci mutatók arra engednek következtetni, hogy erősödnek a dominóhatással és a lassulásával kapcsolatos félelmek. 

A piaci szereplők szerint azonban az eladási hullám egyelőre a kockázatosabb vállalatok kötvényeire korlátozódik.

A China Evergrande a hitelből való építkezés üzleti modelljének megtestesítője, és hónapokkal ezelőtt került nehéz helyzetbe annak nyomán, hogy a kormány már jó ideje szigorítja az ingatlanszektor szabályozását az adósságállomány és a spekuláció növekedésének megfékezésére. A vállalatnak dollármilliárdokban mérhető eszközöket kellett értékesítenie, hogy megfeleljen az új hitelezési előírásoknak. Azóta, hogy Peking 2017-ben elkezdte szorosabbra fonni az ingatlanszektor pénzügyi ellenőrzését, kisebb ingatlanfejlesztő vállalatok százai mentek csődbe.