A várakozásoknál is nagyobb mértékben lassult a harmadik negyedévben a gazdaság növekedése az Egyesült Államokban. A kereskedelmi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott első becslése szerint az évesített negyedéves GDP-növekedés két százalékra esett vissza az előző háromhavi 6,7 százalékról, ami több mint egy éve a leglassúbb ütem; a Reuters 2,7, a Dow Jones 2,8 százalékot százalékot várt. 

A visszaesést a koronavírus-járvány újabb hulláma, a globális ellátási lánc zavarai, a munkaerő- és áruhiány okozta, utóbbi az inflációval együtt visszafogta a fogyasztást. A szakértők azonban nem aggódnak, mert a megtorpanás szerintük csak ideiglenes, az ellátási zavarok a következő hónapokban enyhülni fognak, lehetővé téve a gazdaság további talpra állását.

Fotó: Shutterstock

A gazdaság alapjai még mindig erősek, a harmadik negyedév eredményei aligha tükrözik híven, hogy milyen irányba tartunk

– mondta a CNBC-nek Joseph LaVorgna, a Natixis Egyesült Államokkal foglalkozó vezető közgazdásza. A Reuters által megkérdezett elemzők is látnak jeleket arra, hogy már a harmadik negyedév végén felgyorsult a gazdasági aktivitás, ahogy enyhült a koronavírus-járvány újabb hulláma. 

A delta variáns ennek a jelentős lassulásnak a legfőbb oka, de ahogy a hatása kezd gyengülni, a növekedés ismét felpörög majd a negyedik negyedévben és a jövő év első felében

– véli Ryan Sweet, a Moody's Analytics vezető közgazdásza. Erre pedig minden esély megvan, hiszen a fertőzések száma jelentősen visszaesett az elmúlt hetekben, az oltási hajlandóság nőtt, a közegészségügyi helyzet javulása pedig hozzájárult ahhoz, hogy októberben nőjön a fogyasztói bizalom.

A második negyedévben azonban még jelentősen visszaesett az amerikai kétharmadát fogyasztás, évesített ütemben mindössze 1,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző háromhavi 12 százalék után. Az azonban lassulni látszik, a személyes fogyasztási kiadások magár-indexének évesített értéke 4,5 százalékra csökkent az előző negyedévben mért 6,1 százalékról.